Crestinii bucuresteni sunt asteptati intre 24 -30 octombrie la sarbatoarea Sfantul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor (sarbatorit anual la 27 octombrie).

Sfintele Moaste se pastreaza in Catedrala patriarhala care reprezinta de secole un ales popas duhovnicesc pentru credinciosii din Bucuresti si pentru numerosi pelerini din intreaga tara.

In perioada 24-30 octombrie 2012, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor organizeaza o serie de manifestari incluse in calendarul evenimentelor din 2012 - Anul omagial al Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor in Patriarhia Romana, care se vor desfasura dupa urmatorul program:

Miercuri, 24 octombrie 2012

La orele 10.00, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel va sfinti si inaugura Centrul de ingrijiri paliative Sfantul Nectarie, initiat de Patriarhia Romana si construit de Arhiepiscopia Bucurestilor in parteneriat cu Ambasada Elvetiei, Primaria Sectorului 2 si Fundatia Hilfsverein Nymphenburg (Germania) in incinta bisericii parohiei Sf. Pantelimon – Foisorul de Foc (accesul din strada General Dimitrie Salmen, nr. 14, sector 2, Bucuresti). Vor participa ierarhi ai Sfantului Sinod, reprezentanti ai autoritatilor locale, ai Ambasadei Elvetiei la Bucuresti etc.

La orele 11.30, dupa oficierea Sfintei Liturghii, va avea loc procesiunea Calea Sfintilor cu Moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou de la Catedrala Patriarhala prin bulevardul Regina Maria pana la baza Colinei Patriarhiei.

La orele 12.00, de la catedrala Sfantul Spiridon Nou din Bucuresti, se va desfasura procesiunea cu racla Moastelor Sfintilor Imparati Constantin si Elena pe Calea Serban Voda si strada Bibescu Voda pana la baza Colinei Patriarhiei.

La orele 12.15, cele doua procesiuni se vor intalni la Sfanta Cruce din piatra de la baza Colinei Patriarhiei pentru momentul intampinarii Moastelor Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina aduse la Bucuresti de o delegatie a Bisericii Greciei, condusa de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Efrem de Ydra, Eghina, Spetses si Kounoupitsa.

In continuare, Moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena si ale Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina vor fi aduse in procesiune pana la Catedrala Patriarhala, unde vor fi intampinate de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si asezate in baldachinul de pe Colina Patriarhiei pentru a fi venerate de catre cler si credinciosi pana in ziua de marti, 30 octombrie 2012, orele 10.00.

Citeste si:
Peste un sfert de milion de români îşi sărbătoresc ziua numelui de...
Peste un sfert de milion de...

Este pentru prima oara cand Moastele Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina sunt aduse la Bucuresti cu ocazia pelerinajului organizat cu prilejul sarbatorii Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou.

La orele 17.00, va avea loc sfintirea si inaugurarea Centrului social-cultural Sfantul Ierarh Nectarie de la Eghina de la manastirea Radu Voda din Bucuresti.

Joi, 25 octombrie 2012

La orele 9.15, Sfanta Liturghie va fi oficiata de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi pe un podium special amenajat langa Catedrala patriarhala, orientat spre baldachinul cu Moastele Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina si ale Sfintilor Ocrotitori ai Catedralei patriarhale.

Vineri, 26 octombrie 2012, sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir

La orele 9.15, Sfanta Liturghie va fi oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Efrem de Ydra, Eghina, Spetses si Kounoupitsa, inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi pe podiumul din incinta Catedralei patriarhale.

Citeste si:
Patriarhul Daniel: Pelerinajul este cautarea sfinteniei
Patriarhul Daniel:...

Sambata, 27 octombrie 2012, sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor

La orele 9.30, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel va oficia Sfanta Liturghie inconjurat de ierarhi ortodocsi din tara si strainatate, pe podiumul din incinta Patriarhiei Romane.

La orele 18.00, in Aula Magna Teoctist – Patriarhul din Palatul Patriarhiei va avea loc etapa finala a celei de a cincea editii a concursului coral national de muzica bisericeasca, intitulat Laudati pe Domnul, organizat de Sectorul Teologic-Educational al Patriarhiei Romane. Vor concura cele sase formatii corale ale protopopiatelor castigatoare la concursul desfasurat in fiecare mitropolie din tara. Evenimentul va fi transmis in direct de posturile de radio si televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Romane.

Duminica, 28 octombrie 2012, sarbatoarea Sfantului Ierarh Iachint de Vicina

La orele 9.00, Sfanta Liturghie va fi oficiata de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi pe podiumul din apropierea Catedralei patriarhale.

Citeste si:
Calendar ortodox. Schimbarea la Față a Domnului. Tradițiile acestei...
Calendar ortodox. Schimbarea...

La orele 12.00, in Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei, sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, va avea loc sedinta solemna a Sfantului Sinod cu tema 2012 - Anul omagial al Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor in Patriarhia Romana. Vor fi prezentate in sinteza si evaluate cele mai importante manifestari cu caracter religios-duhovnicesc, social-medical, cultural si mediatic organizate de anul acesta de catre eparhiile din tara si strainatate ale Patriarhiei Romane. Cu acest prilej, va fi difuzat filmul documentar Sfantul Maslu - Taina Vindecarii, realizat de Trinitas TV. In continuare, va avea loc un moment festiv dedicat aniversarii a cinci ani de la infiintarea Centrului de presa BASILICA al Patriarhiei Romane (27 octombrie 2007) si vor fi prezentate noutati editoriale aparute la editurile Patriarhiei Romane si la editura Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Citeste si:
BOR dezvăluie când ajunge în România Lumina Sfântă
Paște 2022. BOR dezvăluie...

In Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei va putea fi vizitata expozitia tematica de fotografie, 2012 - Anul omagial al Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor, organizat de Sectoarele Patrimoniu Cultural-Bisericesc si Social-Filantropic ale Patriarhiei Romane, cu sprijinul Centrului de presa BASILICA.

Dupa-amiaza vor fi sfintite Biblioteca Sfantului Sinod de la Manastirea Antim (orele 17.00-18.00) si Centrul National de Pregatire Profesionala Dumitru Staniloae al Patriarhiei Romane, situat in incinta Facultatii de Teologie Ortodoxa Justinian Patriarhul din Bucuresti (orele 18.30-19.30).

Luni, 29 octombrie 2012, la orele 7.30,
Sfanta Liturghie arhiereasca va fi oficiata in Catedrala Patriarhala urmata de un Te Deum (orele 9.30) pentru deschiderea Sedintei de lucru a Sfantului Sinod, care va avea loc la Resedinta patriarhala.

Delegatia Bisericii Greciei condusa de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Efrem de Ydra, Eghina, Spetses si Kounoupitsa cu Moastele Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina, Vindecatorul de boli, se va intoarce in Grecia plecand de la Catedrala Patriarhala in dimineata zilei de marti, 30 octombrie 2012, orele 10.00.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.