Social27 Octombrie 201616:30

Lectura de un minut

Pelerinajul este cautarea sfinteniei, a afirmat joi patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, la Sfanta Liturghie solemna oficiata de sarbatoarea Sfantului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, in altarul de vara al Catedralei Patriarhale, impreuna cu un sobor de ierarhi romani si greci, preoti si diaconi.

"Pelerinajul deci este cautarea sfinteniei, care nu are izvorul in lumea aceasta, ci-n Dumnezeu si Unul Sfant. Cand omul se afla in pelerinaj, de fapt, el se intalneste cu Dumnezeu, care l-a chemat in pelerinaj, incat pelerinajul lui este raspuns la chemarea tainica a lui Dumnezeu. Cand omul se decide sa mearga sa se intalneasca cu sfintii lui, sa sarute icoana si moastele lui, el deja a fost chemat tainic de Dumnezeu, iar cand se pune in miscare si merge spre locurile in care au vietuit sfintii sau unde se afla moastele lor se intalneste cu Dumnezeu", a spus patriarhul.

El considera ca, "in mod tainic, si omul si Dumnezeu sunt pelerini".

"Dumnezeu pelerinul a facut pe oameni sa se simta pelerini. Cum este Dumnezeu pelerin? Este pelerin pentru ca el vine spre noi, calatoreste spre noi. Hristos Domnul a fost pelerin in lumea aceasta. S-a nascut intr-o calatorie, intr-un pelerinaj al Fecioarei Maria si al Dreptului Iosif la Bethleem. Iar acolo unde s-a nascut el au venit in pelerinaj Magii de la Rasarit. Inainte insa Avraam a fost chemat sa fie pelerin spre o tara necunoscuta", a aratat patriarhul.

Acesta a mai spus ca Hristos pelerinul se intalneste cu oamenii care vin sa-i cinsteasca pe sfintii lui. "El salasluieste in sufletele pelerinilor. El nu este un vizavi. El devine viata vietii noastre si ne conduce spre Patria Cereasca, spre Cetatea Netrecatoare, cum ne spune sfantul apostol Pavel", a subliniat patriarhul.

Citeste si:
Patriarhul Daniel: Fapta buna poarta in ea lumina cereasca
Patriarhul Daniel: Fapta buna...

In opinia sa, binefacerile pelerinajului sunt multiple, transmite Agerpres.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.