Un studiu realizat de Urhis-Euro-2 a analizat principalii factori care afecteaza sanatatea romanilor in trei orase importante: Craiova, Iasi si Bistrita.

Alcoolul, tutunul si sedentarismul reprezinta trei probleme majore cu care se confrunta romanii in ceea ce priveste sanatatea, potrivit Urhis Euro-2, cel mai mare studiu realizat vreodata (40.000 de persoane), cercetare care compara indicatorii de sanatate si conditiile de viata din 26 de orase din Europa, relateaza adevarul.ro.

Datele culese arata ca, la Craiova, cei mai multi oameni au probleme cu alcoolul si cu tutunul, in Bistrita - cu bauturile alcoolice, iar iesenii se „lupta" cu tigarile si cu sedentarismul. Cel mai ingrijorator este faptul ca tot mai multi tineri sunt afectati de aceste vicii.

Doua milioane de romani consuma bauturi alcoolice in exces, iar tara noastra se afla pe un loc fruntas cu privire la consumul de spirtoase in Europa, intrecand cu 3 litri media europeana pe cap de locuitor.

Romanii, printre cei mai mari alcoolici ai Europei

Datele statistice arata ca morbiditatea cauzata de fumat, in tara noastra, ocupa prima pozitie in Europa (potrivit unei statistici publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 2011), cu o crestere constanta din 1990.

Un roman moare din cauza fumatului la fiecare 16 minute!

Cifrele arata ca aproape 100 de romani mor anual pentru ca beau prea mult. In acelasi context. Romanii au ajuns sa se complaca in sedentarism, iar acest stil de viata este pe cale sa devina boala nationala.

Acestea sunt problemele cu care se confrunta romanii la capitolul factori care afecteaza starea de sanatate, iar aceasta situatie este subliniata si de experti straini in studiul Urhis Euro-2.

Bucurestenii sufera de aceleasi probleme, insa in cazul lor ar trebui sa ne facem griji si in legatura cu poluarea si efectele sale asupra sanatatii. Cantitatea de microparticule din aerul Capitalei este de aproape patru ori mai mare decat limita maxima admisa de World Health Organization (WHO).

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Conform unei cercetari din 2012, bucurestenii pierd doi ani din viata datorita poluarii din orasul lor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.