Romanii sunt printre cei mai mari consumatori de alcool din Europa, cu peste 18,5 litri pe an, fata de aproape 15 litri in UE, iar la nivel national sunt aproximativ doua milioane de persoane care consuma alcool in exces, arata Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor.

Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT) va deschide marti, 28 iunie, primul centru de tratament gratuit pentru persoanele dependente de alocool din Bucuresti, informeaza organizatia, intr-un comunicat de presa.

In acelasi document, ALIAT prezinta date privind consumul de alcool.

  • Astfel, romanii reprezinta una dintre natiunile cele mai mari consumatoare de alcool din Europa.

"La noi, adultii beau mai mult de 18,5 litri de alcool pe an, in timp ce media in Uniunea Europeana se afla in jurul a 15 litri. In Romania, sunt aproximativ doua milioane de persoane care consuma alcool in exces", a precizat sursa citata.

De asemenea, potrivit ALIAT, pana la 20 la suta dintre persoanele care se adreseaza unui medic de familie si pana la 40 la suta dintre pacientii sectiilor de medicina generala si chirurgie, fara diferente semnificative intre specialitati, "au consumul de alcool la originea cererii de asistenta medicala".

"Romania ocupa locul al doilea in ceea ce priveste binge drinking-ul (cele mai mari procente de binge drinking sunt in Irlanda, 44%, urmand Romania cu 39%, Germania si Austria cu 36%). Binge drinking-ul este o forma episodica de consum excesiv de alcool si reprezinta un factor de risc pentru suicid, se asociaza cu deteriorarea relatiilor sociale, accidente, incalcarea legii (in special, vandalism si violenta). De asemenea, se asociaza cu sexul neplanificat, neprotejat si cu risc ridicat de sarcini nedorite si infectii cu HIV", arata comunicatul Aliantei pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor.

  • Care sunt repercursiunile consumului abuziv de alcool?

"Consumul abuziv de alcool se asociaza cu: 40% din crime si unul din sase cazuri de suicid; 40% din cazurile de inec; pana la 70% din cazurile de violenta in familie; 25% dintre decesele inregistrate la barbatii tineri (15 - 29 de ani); pana la 60% din cazurile de viol; 30%din accidentele fatale prin cadere; 46 la suta din arsurile accidentale, cu consecinte fatale, cat si 25 la suta din accidentele petrecute la locul de munca. Dintre persoanele care ocupa functii manageriale, 28 la suta consuma alcool peste limita admisa. Limita legala a concentratiei de alcool in sange, permisa de codul rutier, nu este stiuta de 76% dintre romani", se arata in comunicatul ALIAT.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.