Distribuirea primului milion de carduri nationale de sanatate incepe in septembrie, cu o intarziere de cinci ani.

Ministerul Sanatatii (MS) a pus in dezbatere publica proiectul de hotarare de guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul national de asigurari sociale de sanatate.

Potrivit Legii sanatatii (nr. 95/2006), cardul national de sanatate trebuia sa fie introdus pana la sfarsitul lui 2007.

"Acest lucru, insa, nu s-a intamplat si abia in septembrie 2012 va putea incepe distributia acestui document medical", a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Marius Filip.

Prezentarea cardului national de sanatate va fi obligatorie la medicul de familie, la spital si la farmacie.

"Este obligatoriu ca de fiecare data cand pacientul merge la un medic din sistemul public de sanatate sa aiba cardul national de sanatate. In caz contrar, nu va putea primi servicii medicale platite de CNAS sau va trebui sa achite contravaloarea serviciilor efectuate, chiar daca este asigurat in sistemul public. Orice posesor de card va avea asupra lui actul mai ales pentru cazuri de urgenta", se arata in proiectul MS.

Dupa tiparirea lor, documentele vor fi distribuite cetatenilor de casele judetene de sanatate. Acestea vor avea sarcina sa ajunga la toti asiguratii inscrisi pe liste. Valoarea unui card este doi euro, banii fiind platiti de MS. Cei care pierd cardul vor fi obligati sa achite contravaloarea acestuia, daca solicita un nou document. Potrivit proiectului de HG, Arad a fost desemnat judetul in care va fi testat cardul national, acesta urmand sa fie functional din 1 ianuarie 2013.

Cardurile de sanatate, a caror distribuire va incepe in septembrie, nu vor avea inscriptionat cuvantul "card", dupa ce unele organizatii religioase au reclamat ca acesta, citit invers, devine "drac", a declarat Marius Filip.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.