Curtea Constitutionala (CC) a trimis Guvernul sa "perieze" listele electorale. Politicienii au anuntat corecturi in valoare de sute de mii de indivizi care si-au pierdut dreptul la vot.

"Pentru a fi "'atat de putini", pe cat si-ar dori USL, astfel incat Traian Basescu sa fie demis in urma atingerii pragului de prezenta obligatoriu (adica 8,45 mil. cetateni care au venit duminica la vot sa insemne 50% plus unul dintre cei cuprinsi in listele electorale), este nevoie sa "tai" de pe liste exact 1.374.357 cetateni", scrie Iulian Anghel pentru zf.ro.

Senatorul PSD Dan Sova a sustinut joi seara ca cei 622.000 de cetateni romani cu acte expirate trebuie sa fie scazuti din cvorumul calculat pentru referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, avand in vedere ca acestia, desi au drept de vot, nu si-l puteau exercita.

"Cei 622.000 de cetateni care au acte de identitate expirate si care in mod real nu se puteau prezenta sa-si exercite dreptul de vot nu pot face parte din cvorumul pentru data de 29 iulie. (...) Au drept de vot, dar nu si-l pot exercita pentru ca nu au acte de identitate. Vor trebui scazuti din cvorum. Nu poti sa aduni niste persoane care in mod obiectiv nu pot vota. Au drept de vot, pentru ca e legat de cetatenie, dar nu poti fi luat in considerare pentru ca nu poti vota decat cu cartea de identitate in mana. Cand faci un cvorum, trebuie sa calculezi 50% plus unu dintre cei care au drept de vot si pot sa il si exercite", a spus Dan Sova, citat de evz.ro.

La randul sau, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), a anuntat ca in urma unui control facut in 201 la 1.241 de primarii a descoperit ca 33.308 persoane decedate nu fusesera radiate din listele electorale permanente, cele mai numeroase fiind in comune, respectiv 22.698, relateaza jurnalul.ro.

AEP mentioneaza ca "reactualizarea listelor electorale permanente se face de catre primari, potrivit prevederilor legii nr. 35/2008, in termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului".

Acest lucru este confirmat de MAI: "Reactualizarea listelor electorale permanente se face de catre primari conform dispozițiilor legii 35/2008, cu modificarile și completarile ulterioare, respective ale legii 67/2004"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.