Ministrul Miclea acuza doua universitati de ilegalitati in desemnarea rectoratelor

Prima decizie a noului ministru al educatiei, Mircea Miclea, este legata de universitatile particulare acreditate: "Atentionez Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare in legatura cu faptul ca exista institutii de invatamant superior particulare in care alegerile pentru rectori s-au facut cu incalcarea legislatiei in vigoare (Universitatea "Petre Andrei" din Iasi si Universitatea "Spiru Haret" din Bucuresti)", se precizeaza in comunicatul de presa al Biroului de presa al Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Drept urmare, ministrul Miclea solicita ca "CNEAA sa organizeze vizite de evaluare la fiecare dintre aceste universitati particulare acreditate si sa prezinte rapoartele de evaluare ministerului pana la data de 1 februarie 2005".

In cazul Universitatii "Spiru Haret", M.Ed.C. a constatat ca alegerile pentru functia de rector au fost ilegale si "nu se confirma in post profesorul Aurelian Bondrea" (Ordinul nr.4441).

In primul rand, domnia-sa a depasit varsta de 70 de ani (este nascut in 22.05.1928), varsta limita prevazuta in Legea nr.128/1997 privind statutul personalului didactic, si, in al doilea rand, pentru faptul ca, dintre cei 65 de membri ai senatului Universitatii, doar trei erau studenti. La acest punct, legea prevede ca un sfert dintre membrii unui senat sa fie reprezentat de studenti.

Alegeri in familie

La Universitatea "Petre Andrei" din Iasi situatia este la fel de confuza. Potrivit Ordinului cu nr.4320, M.Ed.C. "anuleaza alegerile pentru stabilirea structurilor de conducere a universitatii si a senatului acesteia, in absenta unei Carte universitare adoptate in conformitate cu prevederile Legii 84/1995 si ale Legii 128/1997". Mai precis, aici isi impart sarcinile doi rectori, sot-sotie: Niculae Niculescu si Elena Niculescu. Fostul ministru al educatiei a prelungit, in baza aceluiasi ordin, prelungirea mandatului interimar al rectorului Elena Niculescu si a fixat, ca ultima data pentru organizarea alegerilor, 1 octombrie 2004, lucru care nu s-a intamplat nici pana astazi.

Secretariatele celor doua universitati impricinate au refuzat sa ne faciliteze o legatura telefonica cu rectorii.

Amanari la nesfarsit

In vizorul noului ministru Miclea se mai afla alte cinci universitati particulare care nu au respectat ordinele M.Ed.C. si legislatia. Astfel, universitatile Romano-Americana si "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti, "George Baritiu" din Brasov, "Apollonia" din Iasi, Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucuresti nu au organizat deloc alegeri, desi termenul limita a fost luna mai 2004.

Intr-o situatie similara se afla si Universitatea de stat de medicina si farmacie "Victor Babes" din Timisoara, care, pana la 1 februarie 2005, trebuie sa inainteze dosarul "ce urmeaza a fi supus evaluarii in vederea emiterii ordinului de confirmare a rectorului".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.