Pentru a rezolva cat de cat criza locurilor de veci din Bucuresti, municipalitatea a achizitionat in urma cu patru ani un teren de noua hectare in comuna Domnesti din judetul Ilfov, pentru amenajarea unui cimitir. Din cele noua hectare s-a ales, de fapt, numai cu patru. Mai bine de jumatate din teren nu poate fi utilizat din cauza unei magistrale de gaz si a doua apeducte care il tranziteaza. Cine este vinovat pentru aruncarea in vant a banilor publici? Singurul nume prefigurat este cel al fostului director al Administratiei Cimitirelor, Radu Dumitru, dosarul sau aflandu-se in prezent la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti pentru cercetari.

Radu Dumitru este acuzat de actuala conducere a Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor si Crematoriilor Umane de faptul ca ar fi facut o adevarat afacere personala, cumparand un teren despre care stia din capul locului ca nu este bun de nimic. Terenul de la Domnesti, cumparat in 2001 de la patru persoane fizice, cu suma de 500.000 de dolari, este, de fapt, divizat, o parcela de un hectar fiind despartita de restul printr-o alta bucata de pamant, proprietate privata. Surse din cadrul ACCU considera ca fostul director ar fi facut trei greseli elementare - in primul rand ca terenul destinat unui cimitir trebuia sa fie compact, nu divizat, apoi ca l-a supraevaluat ca pret si, nu in ultimul rand, ca nu a solicitat PUZ-ul in care sa se ateste prezenta, la numai doi metri adancime, a celor doua apeducte si a magistralei de gaz, care fac ca aproape patru hectare de teren sa fie inutilizabile.

"Nu vom recupera banii nici intr-o suta de ani"

Conform legii, magistrala de gaz necesita o zona de protectie de 50 de metri in stanga si 50 de metri in dreapta, iar apeductele ce trec pe diagonala terenului consuma pe latime, ca spatiu de protectie, alti 80 de metri. Astfel, din suprafata compacta de 8 ha, destinata unui cimitir pentru bucuresteni, poate fi utilizata numai jumatate. Bucata de un hectar, ramasa stinghera, a primit destinatia unui cimitir al musulmanilor.

Reprezentantii Administratiei Cimitirelor sustin ca investitia facuta nu se justifica, deoarece un cimitir rentabil trebuie sa aiba peste 8 ha si sa asigure pana la 15.000 de locuri de veci: "Pe cel de la Domnesti in doi ani l-am umplut, acolo incap maximum 7.000 de morminte si, cum taxa anuala de intretinere nu depaseste 300.000 de lei, nu vom recupera banii investiti nici intr-o suta de ani. Pentru ca pe langa pretul de achizitie, alte 28 de miliarde de lei vor fi alocate amenajarii. Cimitirul asta costa cat nu face, iar Radu Dumitru a stiut din capul locului ce cumpara. Acolo clar a fost o adevarata afacere pentru ca cine mai investeste azi intr-un asemenea teren?! Nu-l mai putem vinde nimanui si nici primaria nu-i poate gasi o intrebuintare mai buna".

Neglijenta sau abuz in serviciu?

De cealalta parte, fostul director sustine ca certificatul de urbanism eliberat de Primaria Domnesti nu specifica existenta apeductului si a magistralelor de gaz: "Am descoperit abia dupa un an, cand s-au facut niste studii de fezabilitate, la vremea respectiva nu stiam nimic, eu numai am facut parte dintr-o comisie de licitatie la care au participat mai multe persoane din primarie", a declarat Radu Dumitru, actual sef al Serviciului Asistenta Religioasa din cadrul ACCU.

"Daca nu a stiut, vorbim de neglijenta in serviciu, iar daca a cumparat cu buna-stiinta, poate fi acuzat de abuz in serviciu. El a incheiat contractul de vanzare-cumparare fara sa astepte Planul Urbanistic Zonal, care ar fi atestat faptul ca acolo nu se poate construi un cimitir", adauga actualul directorul al ACCU, George Georgescu. De un an de zile, cazul este cercetat de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu, nu stia de problemele terenului de la Domnesti, in care municipalitatea a investit peste un milion de dolari, insa este de parere ca "cel ce a cumparat o asemenea trasnaie fara sa intrebe ar trebui tras la raspundere".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.