Intre 13 si 15 iunie 1990, minerii au ocupat Capitala pentru a dispersa protestatarii contra regimului lui Iliescu.

Peste 1.000 de persoane au fost ranite si sute de oameni au fost arestati in urma evenimentelor din iunie 1990, marcate de o interventie in forta a minerilor impotriva protestatarilor din Piata Universitatii.

Bilantul oficial al mortilor a fost de sase, dintre care patru prin impuscare, insa asociatiile victimelor mineriadelor sustin ca numarul celor care si-au pierdut viata a fost mult mai mare, relateaza hotnews.ro.

Firul evenimentelor

Noaptea de 12 spre 13 iunie: In noaptea de 12 spre 13 iunie, autoritatile au intervenit in forta pentru a imprastia demonstrantii aflati de 52 de zile in Piata Universitatii.

13 iunie: Dupa ce in cursul zilei se inregistreaza ciocniri violente, seara, la televiziunea publica, se citeste un comunicat al presedintelui Iliescu:

"Chemam toate fortele constiente si responsabile sa se adune in jurul cladirii guvernului si televiziunii pentru a curma incercarile de forta ale acestor grupuri extremiste, pentru a apara democratia atat de greu cucerita."

In seara zilei de 13 iunie, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petrosani spre Bucuresti iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre Bucuresti.

14 iunie: Minerii condusi de Miron Cozma ajung in Capitala la orele diminetii. Ei au fost indreptati de reprezentantii autortatii catre principalele locuri de protest din Bucuresti. Foarte multi au ajuns la Piata Universitatii.

Minerii au devastat facultatile de Geologie, Matematica si Litere, inclusiv Institutul de Arhitectura Ion Mincu. Numerosi profesori si cativa lideri ai studentilor au fost batuti. Un alt grup de mineri a ocupat Televiziunea romana, autointitulata libera.

15 iunie
- La orele pranzului minerii au fost urcati in autobuze si transportati la complexul expozitional Romexpo, unde seful statutului, presedintele ales recent Ion Iliescu le-a multumit pentru actiunea lor vitejeasca prin care au salvat democratia din Romania.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...



Presa straina despre evenimentele din iunie 1990

Mineriada a adus la Bucuresti ziaristi straini care refuzau sa creada ca astfel de violente mai pot exista intr-o tara europeana de la sfarsitul secolului XX, la doar cateva luni de la instaurarea democratiei, scrie romanialibera.ro.

„Minerii din Romania ajuta la reinstaurarea dictaturii" - Chicago Tribune
„Dupa sase luni de la Revolutia care l-a inlaturat pe Nicolae Ceausescu, Romania a alunecat spre o noua dictatura condusa de fostii comunisti si pusa in aplicare de mii de mineri furiosi si inarmati".

„Evolutie in Europa; Minerii romani invadeaza Capitala" - New York Times
„Raspunzand la apelul de urgenta al presedintelui Iliescu, mii de mineri din nordul tarii au coborat, astazi, in Capitala, inarmati cu bate din lemn si bastoane de cauciuc, in cautarea unei crunte razbunari pentru manifestatiile anti-guvernamentale".

Citeste si:
Minivacanță pentru elevi și studenți de 1 Decembrie. Când începe...
Minivacanță pentru elevi și...

Publicatia franceza „Le Monde" scria despre „trei elemente sinistre in discursul de la 13 iunie al lui Iliescu", care „incepe prin a denunta rebeliunea legionara, aluzie la Garda de Fier fascista a anilor '40".

Iliescu dupa mineriada

In 2008, Ion Iliescu declara ca nu are nicio vina in dosarul Mineriadei, singurii vinovati fiind cei care "au provocat acte rebele si actiuni agresive impotriva institutiilor statului", "inclusiv minerii, la incitarea acestor forte nenorocite".

"Cine a aparat stabilitatea tarii actiona in interesul tarii, cine ataca institutiile statului, ei sunt responsabili de actiunile de atunci, inclusiv minerii, la incitarea acestor forte nenorocite", a afirmat Iliescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.