Sindicatele cer probe scrise diferentiate in functie de profil pentru a se evita "rezultatele dezastruoase" de anul trecut.

Federatiile sindicale din invatamantul preuniversitar cer USL modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel incat acesta sa includa, din 2013, si probe scrise diferentiate, in functie de profil si filiera, pentru a nu se repeta "rezultatele dezastruoase" de anul trecut, relateaza jurnalul.ro.

Sindicalisti spun ca introducerea bacalaureatului diferentiat, prevazuta in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, este "una dintre putinele reglementari benefice sistemului" din acest act normativ. Reglementarea, insa, nu va putea fi aplicata decat din 2016, respectiv incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul scolar 2012-2013.

"Pentru anul acesta, nu mai poate fi operata modificarea, pentru ca nu poti schimba regulile in timpul jocului. Speram, insa, ca va fi facuta pentru a intra in vigoare de anul viitor, pentru ca tuturor candidatilor de la bacalaureat sa li se acorde sanse egale", a declarat presedintele FEN, Constantin Ciosu.

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat pentru rtv.net ca solicitarea federatiilor este una "pertinenta", iar Guvernul va discuta pe marginea acestei propuneri, el personal sustinand introducerea bacalaureatului diferentiat din 2013.

Pop a mai spus ca nu se asteapta ca la examenul de anul acesta sa fie rezultate mai bune decat anul trecut.

"Vom discuta propunerea la nivel de Guvern. Vom vedea saptamana viitoare (...). Intentia de modificare a bacalaureatului pentru anul viitor este o tema de discutie pe care o analizam incepand de astazi. (...) Impartirea bacalaureatului pe patru tipuri este un lucru foarte bun, dar nu putem astepta pana in 2015-2016" , a precizat Pop.

BACALAUREAT 2012: Schimbari si programul sesiunilor

Ce spun parintii despre aceasta schimbare? Mihaela Guna, presedintele Asociatiei Parintilor, a declarat ca aceasta propunerea de schimbare a bacalaureatului a fost sustinut de organizatia sa de la bun incepu.

Citeste si:
Se modifică structura anului școlar 2024-2025
Se modifică structura anului...

"Din pacate, vechea conducere a Ministerului Educatiei nu a tinut cont de aceste propuneri, iar acest lucru s-a vazut in rezultatele dezastruoase de anul trecut de la bacalaureat. Inainte de a lua o decizia despre modul de desfasurare ar fi bine sa avem un dialog cu reprezentantii din Educatie", a spus Guna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.