Social 21 Mai 2012 10:24
Medicii europeni cer si asigurarea fara intrerupere a finantarii sistemelor de sanatate la un nivel comparabil cu media din statele UE.

Asociatia Europeana a Medicilor de Spitale si Federatia Europeana a Medicilor Salariati au adoptat, in cadrul Adunarii Generale care a avut loc in 17-19 mai, la Varna, o declaratie prin care solicita guvernelor din tarile membre ale Uniunii Europene asigurarea fara intrerupere a finantarii sistemelor de sanatate la un nivel comparabil cu media din tarile Uniunii Europene, pentru a indeplini primul factor pentru revenirea economica a UE.

Reteaua de clinici dentare Favero intra pe piata romaneasca

Cele doua organizatii profesionale solicita, de asemenea, imbunatatirea dotarilor tehnice din spitale, astfel incat sa fie indeplinite standardele stiintifice internationale, garantarea unui salariu minim pentru medicii de spital in concordanta cu calificarea lor, insa nu mai putin de minim doua sau trei salarii medii pe economie, implementarea completa si rapida in legislatiile nationale a directivei privind timpul de lucru, obtinerea unei balante intre timpul de lucru al doctorilor si timpul personal si viata de familie, garantarea autonomiei profesionale si a autoguvernarii medicilor de spital, scrie MEDIAFAX.

"Dreptul la sanatate este un drept fundamental, recunoscut de toate tratatele europene. Delegatiile AEMS si FEMS, reunite la Varna, considera ca mentinerea calitatii in sistemele de sanatate din tarile membre ale Uniunii Europene necesita conditii de munca potrivite pentru doctorii din spitale", au precizat reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

In 2011, Romania a pierdut aproape 3.000 de medici

Romania a fost reprezentata la aceasta reuniune de Colegiul Medicilor din Romania, Federatia Sindicatelor Democratice ale Medicilor "Dr. Ioan Cantancuzino" si Camera Federativa a Medicilor.

"M-am simtit jenat cand am comparat situatia din Romania cu cea a medicilor din celelalte tari. In cadrul dezbaterilor, reprezentantii celorlalte tari au ramas socati de conditia medicului din Romania, plecand de la veniturile pe care le obtine, timpul de lucru si incalcarea independentei profesionale. Delegatiilor celor doua organizatii si-au manifestat sustinerea pentru pozitia Colegiului Medicilor din Romania si, in conditiile in care medicii romani vor decide miscari de protest, vor asigura un lobby european pentru rezolvarea problemelor. Au fost delegati care au considerat rusinoase veniturile medicilor din Romania si Bulgaria. De aceea, mentionarea veniturilor de doua-trei ori este o consecinta si a situatiei din Romania si Bulgaria, urmand ca intr-o etapa ulterioara linia europeana sa stabileasca un venit minim garantat pentru medicii din diferite sisteme din Europa", a declarat profesorul Vasile Astarastoae, presedintele CMR.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.