Un batran de 63 de ani, vaduv – domnul Lazarescu – locuieste intr-un apartament de bloc, impreuna cu pisica sa.

Batranul nu are pe nimeni, pentru ca fiica sa traieste in Canada, iar atunci cand are probleme de sanatate cere ajutorul vecinilor si cheama singur Salvarea.
La spital intervin alte prioritati si batranul, care e presupus a fi alcoolic, este dus la alt un spital, apoi la altul... Ceea ce parea la inceput o simpla formalitate - consultarea si supravegherea unui batran care a vomat si se plange de dureri de cap - se transforma intr-un cosmar.

Asa incepe povestea care i-a cucerit pe europeni si pe americani.

Pentru ca presa straina i-a facut cronici favorabile, pelicula "Moartea domnului Lazarescu", va putea fi vizionata in zece tari, majoritatea dintre ele situandu-se intre organizatorii de festivaluri care l-au premiat pe Cristi Puiu. Filmul va rula in SUA, unde va avea premiera in mai 2006, in Franta, Belgia, Norvegia, Grecia, Austria, Elvetia, Marea Britanie, Danemarca si in Canada. Prima tara straina in care va rula in cinematografe este Franta, incepand din luna ianuarie.

"Moartea domnului Lazarescu", cel mai premiat film romanesc al anului, si-a mai adaugat in acest week-end o distinctie in palmares: premiul Signis, acordat de un juriu ecumenic filmului care reprezinta cel mai bine valorile umane, la Festivalul european de la Sevilla, desfasurat in perioada 4-12 noiembrie.
Productiile romanesti si coproductiile care au avut romani in distributie sau au fost regizate de romani, au inceput sa se situeze in topul celor mai premiate filme la festivalurile internationale. "Va! vis et deviens" in regia lui Radu Mihaileanu - a obtinut trofeul "Lebada de aur" la cea de-a treia editie a Festivalului de film de la Copenhaga, "Crash Test Dummies" - un film austriac in care joaca Maria Popistasu si Bogdan Dumitrache - a castigat la Festivalul de film de la Sevilla premiul Giraldillo de Plata, in valoare de 30.000 euro, iar "Ryna", in regia Ruxandrei Zenide a fost premiat la Cottbus, la cea de-a 15-a editie a Festivalului Filmului Est-European, care s-a desfasurat in perioada 8-12 noiembrie.
Filmul marcheaza debutul in lungmetraj al regizoarei, este povestea maturizarii unei adolescente intr-o comunitate mica din Delta Dunarii. Actrita Dorotheea Petre a fost si ea premiata la TIFF-ul clujean si la Festivalul International "Marea Neagra" pentru acest rol. "Ryna" a mai castigat recent premiul pentru cel mai bun film si premiul "Fipresci" la Festivalul "Cinema Tout Ecran" de la Geneva.

La Festivalul de Film de la Sevilla, unde Cristi Puiu a castigat premiul special, s-a anuntat oficial lista nominalizarilor pentru editia din acest an a Premiilor Academiei Europene de Film, eveniment programat pe 3 decembrie la Berlin. Regizorul roman este nominalizat pentru filmul "Moartea domnului Lazarescu" pe lista celor 46 de filme care intra in competitie, la categoria cel mai bun regizor si cel mai bun scenarist unde concureaza alaturi de Razvan Radulescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.