Liderii celor patru federatii sindicale reprezentative din Educatie s-au trezit ieri cu citatii din partea ministerului de resort, care le-a intentat proces pretinzand ca greva este ilegala.

Numai ca citatiile, emise inca de vineri cu aprobarea noului ministru al educatiei, Mihail Hardau (foto), au ajuns la sindicalisti cu doua ore mai tarziu fata de ora la care trebuia sa inceapa procesul! In plus, citatiile se aflau in drum spre destinatari in timp ce liderii profesorilor negociau, cu buna-credinta, cu guvernul. "Nu credeam, vreodata, ca un ministru al educatiei ar putea comite o asemenea marsavie impotriva unor colegi de-ai sai! Practic, a fost cea mai mare greseala pe care a putut-o face, pentru ca singurul rezultat a fost sa-i intarate pe oameni", a comentat Razvan Bobulescu, liderul federatiei "Alma Mater" a cadrelor didactice din invatamantul universitar. "Noi deja luam foarte serios in calcul daca vom mai continua relatiile cu Ministerul Educatiei, in conditiile in care la conducerea lui se afla acest domn", considera liderul Alma Mater.

Razvan Bobulescu a precizat ca citatia a primit-o la ora 9,45, la proces fiind invitat sa se prezinte la ora... 8,30! Intr-o situati similara a fost pus si presedintele Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Catalin Croitoru. "Este scandalos, si vom informa Consiliul Europei! Cand a venit cineva la FEN, la ora 9,00, erau aruncate la poarta, pe jos, o citatie si o copie dupa actiunea intentata de MEdC. M-am informat despre situatia dosarului, si am aflat cu stupoare ca dosarul nu are numar, este trecut de mana pe ordinea de zi, ca in Caragiale... Partile nu au fost citate legal, deci nici urma de procedura!", a subliniat Croitoru.

In urma consultarilor dintre liderii sindicali si profesori, cadrele didactice din peste 25 de judete au hotarat continuarea grevei. Astfel in Bistrita Nasaud, Cluj, Arad, Braila, Vrancea, Iasi, Arges, Galati, Harghita, Constanta, Vaslui, Timis, Gorj, Hunedoara, Dambovita, Olt, Botosani, Teleorman, Mures, Salaj, Bacau, Suceava, Dolj, Calarasi, Ialomita si Constanta profesorii nu vor intra nici astazi la ore. Aceeasi situatie se constata si in cazul cadrelor didactice universitare.

"Printre motivele din citatie, se afla unul cel putin hilar, in care se spune ca noi nu am avea majoritatea simpla a membrilor de sindicat care sa fie de partea grevei", a precizat presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor. "Se pare ca persoana care a tras aceasta concluzie este total rupta de realitate", este de parere Nistor.

Si, ce-i drept, semnalele din majoritatea judetelor ii dau dreptate liderului sindical.

HUNEDOARA - In toate scolile, liderii de sindicat au prezentat, luni, proiectul de acord propus de echipa guvernamentala de negociere.

"Dupa centralizarea datelor, reiese ca, dintr-un total de 4.108 persoane intervievate, 3.291 s-au pronuntat pentru continuarea grevei, iar 817 si-a exprimat dorinta de a inceta actiunile de protest. Asta inseamna ca 80% din cadrele didactice sunt pentru continuarea actiunilor de protest", a declarat Paul Rusu, liderul Sindicatului Invatamant Preuniversitar Hunedoara. Potrivit acestuia, in doar 30 de unitati de invatamant din 423 cursurile se desfasoara normal.

BUCURESTI - Peste 90% din sindicalistii de la "Spiru Haret" nu renunta la proteste, reiese din datele centralizate de liderii federatiei.

MURES - Sindicalistii afiliati la "Spiru Haret" si FSLI nu au tinut, luni, cursuri, a declarat liderul filialei muresene de la "Spiru Haret", Ioan Sacarea, si cel de la Sindicatul Invatamantul Preuniversitar Mures (afiliat la FSLI), Cornel Crucean.

Potrivit celor doi lideri sindicali, actiunea grevista va continua si marti. Conform lui Sacarea, al carui sindicat numara 169 de unitati de invatamant, sondajul efectuat in teritoriu a scos la iveala ca 71% din acestea sunt pentru continuarea grevei si 29% sunt pentru oprirea ei.

ARAD - Majoritatea profesorilor din judet au optat, luni, pentru continuarea protestului, ei exprimandu-si optiunea in cadrul unui sondaj realizat in scoli de catre liderii locali ai sindicatelor din invatamant.

Liderul Sindicatului Democrat din Invatamant (SDI) Arad, Danut Ienasescu, a anuntat, luni, la incheierea sondajului, ca peste 80% din profesorii care fac parte din acest sindicat vor sa continue greva generala, nemultumiti de ceea ce s-a obtinut in urma negocierilor cu guvernul.

"Sub 20% din cei care au raspuns in cadrul acestui mini-referendum au spus ca vor sa opreasca protestul, in timp ce marea majoritate vor continuarea grevei", a afirmat Ienasescu.Al doilea sindicat din judet care a aderat la greva, Sindicatul Liber din Invatamant (SLI), a anuntat ca 90% din dascali vor continuarea protestelor, ei fiind, de asemenea, interogati in cadrul unui sondaj.

BIHOR - Sindicatul Liber din Invatamant a organizat duminica un referendum, iar rezultatele arata ca din 8.200 de membri, adica peste doua treimi, s-au pronuntat pentru continuarea actiunilor revendicative.De asemenea, si cele 800 de cadre didactice de la universitatea oradeana, membre in sindicatul Corpul Profesional Universitar, sunt in greva, exceptie facand cadrele asociate din doua facultati.

CLUJ - Marea majoritate a profesorilor au decis continuarea grevei. Liderul Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar Cluj (SLIPC), Lucia Cojocaru, a declarat pentru Mediafax ca este mandatata sa sustina astazi acest punct de vedere la reuniunea celor patru confederatii sindicale din invatamant care va avea loc la Bucuresti. Singura unitate de invatamant unde au fost reluate cursurile este Liceul "Sincai" din Cluj-Napoca, unde nu s-a intrunit numarul suficient de voturi pentru continuarea grevei.

BISTRITA-NASAUD - Liderii de sindicat au decis, ieri, in sedinta extraordinara, continuarea grevei generale pe termen nelimitat, nemultumiti de rezultatul negocierilor intre sindicate si guvern. Presedintele Uniunii Judetene a Sindicatelor Libere din Invatamant, Titu Rauca, a declarat, imediat dupa incheierea sedintei, ca sindicalistii sunt nemultumiti ca liderii nationali nu au obtinut nici un fel de cresteri salariale.

CONSTANTA - Peste 90% din participanti au decis sa nu renunte la greva generala. In paralel cu desfasurarea grevei generale, peste 3.000 de profesori constanteni vor participa, marti, timp de doua ore, la un mars de protest din Bulevardul Tomis pana la Prefectura Constanta. Ei spun ca oferta guvernantilor este "o rusine pentru invatamantul romanesc".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.