Noul Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului, Laurentiu Streza, a fost instalat in functie, ieri, la Catedrala Mitropolitana din Sibiu, in prezenta a mii de credinciosi si a membrilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in frunte cu PF Teoctist, Patriarhul BOR.

"Aceasta veche Mitropolie si-a dobandit ierarhul ei, si-a dobandit ierarh luminat, incercat si-n ale teologiei, ca dascal de teologie, si ca lucrator in via Domnului nostru Iisus Cristos, sadita de Sfantul Apostol Andrei in tara noastra", a spus cu ocazia ceremoniei Prea Fericitul Patriarh Teoctist. "Acum, m-am intors acasa, am gasit ceea ce am visat si nu am sperat niciodata: toti inaintasii mei aici, stand spiritual duhovniceste si asteptand ca neputintele noastre sa fie intarite de Dumnezeu si sa putem urma pe drumul acesta, care este un drum sfant, al romanismului, al ortodoxiei din Ardeal, din Sibiu, Sibiul pe care-l iubim si a devenit casa noastra", a declarat Laurentiu Streza, imediat dupa instalarea in functie.

Noul Mitropolit al Ardealului a sustinut un discurs de elogiere a predecesorilor sai. "Voi urma pilda inaintasilor... si este o datorie sfanta sa ii amintim cu multa evlavie", a spus acesta, evocandu-l pe marele ierarh Andrei Saguna, pe care il considera "un model demn de urmat". "Voi incerca sa iau de la ei tot ce a fost bun si profitabil pentru neam si pentru Biserica, fiind convins ca duhul lor ma va calauzi in munca mea viitoare si ca ei sunt alaturi de mine. Ca arhiereu si slujitor al lui Iisus Hristos voi lucra pentru o buna vietuire cu preotii si credinciosii incredintati mie spre pastorire, pentru renasterea spirituala a credinciosilor", a adaugat Mitropolitul Laurentiu. Acesta a promis sa acorde o atentie deosebita dialogului dintre teologie si lumea laica si dezvoltarii culturii, care "au nevoie de un suflu nou, regenerator". El a promis si ca se va preocupa in mod deosebit de noile generatii de slujitori ai lui Dumnezeu, care se formeaza in facultatile de teologie din zona. El i-a indemnat pe viitorii preoti la daruire si i-a avertizat ca "traim intr-o lume in continua schimbare". "Biserica trebuie sa fie biserica zilelor noastre, ea este chemata sa fie un factor de unitate spirituala intr-o societate caracterizata de dinamism", a subliniat ierarhul.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.