Guvernul a alocat bani din fondul de rezerva al statului pentru a fi reluate importurile de morfina, indispensabilul medicament in terapia durerii bolnavilor de cancer.

In cadrul sedintei organizate in cursul zilei de joi, Guvernul a alocat din Fondul de rezerva o suma totala de 750.000 lei pentru achizitionarea in regim de urgenta a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacientilor oncologici.

Acesti bani vor fi recuperati la urmatoarea rectificare bugetara, din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Suma alocata acopera insa, necesarul mediu pe o luna al medicamentelor opioide cu efect imediat, scrie adevarul.ro. Vasile Cepoi, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a spus la finalul sedintei ca pe piata exista morfina, dar nu din cea cu efect imediat, ci doar cu efect retard, adica in cateva ore.

  • Unde si de ce a disparut morfina din Romania?

Presedintele Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, a declarat ca Mundipharma - companie care asigura analgezice opioide (morfina) in Romania - este intr-un proces de restructurare a modelului de activitate si prezenta pe piata, dar a asigurat ca acest lucru nu va afecta livrarea produselor lor, informeaza antena3.ro.

De altfel, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a vorbit despre santajul pe care firmele farmaceutice il fac asupra statului roman si, implicit, asupra pacientilor. Reprezentantii CNAS au tinut sa precizeze ca in ultimele saptamani „ a lipsit un singur tip de morfina de pe piata, din cinci-sase tipuri de produse care se gasesc la noi", dezvaluie romanialibera.ro.

  • Guvernul ia atitudine
In urma crizei create, premierul Mihai Razvan Ungureanu a cerut Ministerului Sanatatii ca, in interval de o saptamana, sa ii prezinte o analiza privind constituirea unei rezerve nationale care sa includa toate medicamentele pentru situatii de urgenta, potrivit mediafax.ro

Aceasta rezerva ar permite evitarea unor probleme similare celor aparute cu tratamentul pacientilor oncologici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.