Negocierile dintre sindicate si autoritati au durat ieri toata ziua fara a se ajunge la un acord * Reprezentantii profesorilor afirma ca greva va continua in paralel cu discutiile, pana la gasirea unor "solutii viabile". Premierul Tariceanu spune ca propunerile Guvernului sunt "atat cat statul isi poate permite"

Liderii federatiilor sindicale din educatie au negociat ieri toata ziua cu membrii comisiei desemnate de premierul Calin Popescu Tariceanu, fara ca aceste discutii se se incheie cu un acord concret. "Greva va continua fara rezerve, discutiile de azi (n.r. - ieri) fiind doar o prezentare generala a pozitiilor pe care se situeaza cele doua parti. Am identificat punctele de negociere, discutiile urmand a fi reluate maine (n.r. - astazi) incepand cu ora 11.00. Nu vom suspenda greva decat daca primim solutii viabile din partea Executivului", ne-a declarat Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. La finalul discutiilor, dupa ora 19.00, premierul Tariceanu a declarat ca solutionarea revendicarilor formulate de profesori poate fi considerata o "simpla problema matematica", in care trebuie sa se tina cont de trei elemente.

Astfel, in opinia sa, o majorare salariala ar trebui sa acopere rata inflatiei. In al doilea rand, salariile bugetarilor au crescut in ultimele luni cu 50%. In plus, veniturile trebuie sa creasca proportional cu productivitatea economiei, astfel incat sa fie vorba despre o crestere sustenabila economic, a aratat premierul. Tariceanu a aratat ca a cerut iar sindicatelor sa suspende greva generala, pe durata negocierilor. "Nu mi se pare normal ca negocierile sa se desfasoare sub presiunea grevei. Trebuie sa existe o atitudine in oglinda", a precizat Tariceanu. El a mentionat ca exista cateva puncte cu care Guvernul si sindicatele au fost de acord. Astfel, la rectificarea bugetara se vor aloca sume suplimentare care sa acopere cheltuielile salariale pentru acest an. Al doilea punct ar fi ca in legea bugetului sa fie inclusa o prevedere prin care sa fie mentionate sumele alocate pentru salariile profesorilor din bugetele locale. De asemenea, in 2006, drepturile salariale neacordate anii trecuti si pentru care exista legislatie in baza carora se poate acorda, vor fi platite esalonat. Tariceanu a mai adaugat ca este posibil ca pentru studenti sa fie majorata alocatia de cazare.

"Realitatea economica" e de vina

Primul-ministru a subliniat insa, ca tot ceea ce poate promite Guvernul este "in relatie directa cu realitatea economica si cu posibilitatile sustenabile de crestere a economiei fara a deranja echilibrul mecroeconomic. Nu vrem ca acum sa ne bucuram de crestere a salariilor pentru ca va urma apoi o crestere a inflatiei ceea ce va duce la erodarea cresterilor de venit". Despre celelalte revendicari ale sindicalistilor Tariceanu nu a mai amintit nimic insa a subliniat ca aceleasi constrangeri economice de anii trecuti trebuie sa functioneze si acum, chiar daca economia Romaniei are un trend ascendent in ultimii ani. Invatamantul romanesc se confrunta, incepand de luni dimineata, cu cea mai ampla greva generala din 1990 pana acum, dupa ce, pentru prima data si-au incetat simultan activitatea cadrele didactice preuniversitare, universitare, dar si studentii. Protestatarii cer, in primul rand, alocarea a sase la suta din PIB pentru invatamant, in 2006, (conform standardelor din Uniunea Europeana si promisiunilor electorale).

Ei considera ca procentul va fi in continuare prea mic, sub patru la suta din PIB, chiar daca s-a decis ca acesta va fi suplimentat cu 1800 de miliarde de lei. Sindicalistii cer si o rectificare de buget - pentru finantarea de baza a universitatilor pe anul 2005 - de 850 de miliarde de lei vechi necesare acoperirii cheltuielilor salariale pe trimestrul al-IV-lea din acest an. Cadrele didactice mai vor salarii duble de la 1 ianuarie 2007, prin elaborarea, discutarea si promulgarea Legii salarizarii din Invatamant. Sindicalistii cer, de asemenea, anularea OU 63/2005 si acordarea premiului lunar de doi la suta, precum si a altor premii cuvenite conform legii si contractelor colective de munca. Mentinerea titularizarii in invatamant, acordarea de tichete de masa si a unui fond pentru carte de specialitate si acces la Internet sunt alte cereri ale cadrelor didactice. La randul lor, membrii organizatiilor studentesti nationale sustin intrutotul cerintele profesorilor.

Protestele se tin lant

Protestele se tin lant, sindicatele veterinare manifestandu-si ieri nemultumirile in fata Ministerului Agriculturii, Apelor, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Acestia au cerut promovarea unei HG privind angajarea pe perioada nedeterminata a salariatilor din domeniul sigurantei alimentelor, care in momentul de fata au un contract pe perioada determinata; acordarea drepturilor cuvenite personalului care a participat la actiunile de combatere a gripei aviare; respectarea prevederilor contractului colectiv de munca la nivelul grupului de unitati din reteaua sanitar-veterinara; plata la timp a contravalorii actiunilor sanitar-veterinare prestate de catre medicii veterinari concesionari si masuri de implementare a aguis-ului comunitar in ceea ce priveste reteaua sanitar-veterinara.

Astazi, va fi o greva de avertisment a functionarilor publici intre orele 8.00 si 10.00 cu incetarea totala a lucrului in finante, administratie locala, statistica, inspectorate de munca, vami, Garda de Mediu, Protectia Consumatorilor. De pe 17 noiembrie, functionarii publici anunta incetarea totala a lucrului. La protestul de astazi, se apreciaza o participare de aproximativ 50.000 de functionari publici, cererile lor fiind legate de cresterea cu 50% a salariilor, avansare prin crearea unui sistem de tip cariera asemanator celor existente in tarile europene, negocierea programului de lucru pentru administratia publica.

Silvicultorii vor demara miscari de protest, principalele lor revendicari referindu-se la protectia sociala si protectia padurii. Ca urmare a retrocedarii padurilor, vor fi disponibilizati 7048 de salariati, pentru care se solicita protectie sociala. Totodata, silvicultorii sustin elaborarea, promovarea si adoptarea unui cadru legislativ necesar mentinerii si protejarii padurilor. Silvicultorii vor picheta sediile Guvernului si Ministerului Muncii, in zilele de 10, 17, 24 noiembrie si 8 decembrie.

Si salariatii de la metroul bucurestean se pregatesc de greva generala pentru luni, 14 noiembrie, dupa ce la inceputul acestei saptamani trenurile au ramas in depouri timp de doua ore. Intr-o incercare de dezamorsare a conflictelor, premierul Calin Popescu Tariceanu va avea azi o noua runda de discutii cu liderii confederatiilor sindicale, in cadrul Consiliului Economic si Social (CES) - organism tripartit pe care sindicalistii l-au parasit cu doua luni in urma, in semn de protest fata de trimiterea Bugetului in Parlament fara sa fie discutat in Comisiile de Dialog si in CES, in special.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.