Pe langa durerea de a pierde o persoana apropiata, familia sau rudele mortului au de infruntat o alta tragedie - lipsa unui loc de inmormantare.

In Bucuresti, cele 16 cimitire sunt pline pana la refuz, asta in conditiile in care noi solicitari se depun lunar. Nu mai este nici un loc in cimitire, spune raspicat, Viorel Popa, director adjunct al Administratiei Cimitirelor, care nici nu vrea sa se gandeasca la eventualitatea unei catastrofe, cu sute de morti, pentru ca situatia ar scapa cu totul de sub control.

In momentul de fata, cel mai mare cimitir al Bucurestiului, Belu, de 22 de hectare si cu o capacitate de 55.000 de morminte, este inchis la capitolul locuri disponibile de concesionare. Conform oficialilor, toate cimitirele sunt pline, mai putin Straulesti, de la marginea orasului, unde abia se mai gasesc locuri in caz de forta majora. "A avut posibilitatea sa se extinda in camp, ultima a fost acum 4-5 ani, dar de acum nici acest lucru nu se mai poate. Lunar, primim zeci de cereri, dar prioritatea o reprezinta intotdeauna cei decedati. Daca vine cineva cu rugamintea de a concesiona un loc pe motiv ca are pe cineva bolnav in familie, nu-i pot da, insa ii promit ca atunci cand va fi momentul, mortul nu va sta neingropat", a declarat directorul adjunct al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, Viorel Popa.

Copii, parinti si strabunici, unul peste altul

De generatii intregi, mortii se ingropa unul peste altul, osemintele exhumandu-se si punandu-se in osoare, in aceeasi cripta. "Avem 150.000 de concesionari, dar unul poate sa aiba 10 inmormantati in locul respectiv. Lunar, in Bucuresti, au loc intre 350 si 500 de inmormantari, dintre acestea, 40-50 de cazuri nu au loc concesionat, iar noi trebuie sa le gasim. Majoritatea locurilor libere provin de la cimitirul Straulesti, unde sunt aproximativ 200 de locuri sociale, iar la 7 ani, celor care nu mai vin sa-si prelungeasca concesiunea li se face exhumarea osemintelor. Acum vrem sa inventariem locurile abandonate, parasite, dar mai mult de 100 de locuri pe toate cimitirele nu vor iesi. Acelea vor fi date numai in caz de deces, cu conditia ca osemintele gasite sa fie lasate acolo".

Batalia pentru locuri este la fel de crunta ca si grija de a ramane pe dinafara. Viorel Popa sustine ca in cimitirul Belu nu se mai vorbeste de mult de metri patrati liberi, ci de centimetri: "Sunt cazuri in care oamenii se judeca in tribunal pentru 20 de centimetri de pamant".

"Doamne fereste sa mori!"

Ca veste buna, directorul anunta ca un nou cimitir se va amenaja in comuna Domnesti, unde din 2001 municipalitatea a achizitionat un teren de 9 ha, care va fi pus in functiune in maximum doi ani. "Daca pana atunci, Doamne fereste, se intampla un accident si avem peste 1.000 de morti, n-am avea unde sa-i ingropam, clar. E o mare problema pentru ca din 1985 nu s-a mai construit nici un cimitir, de 20 de ani a trecut o revolutie peste noi, s-au intamplat atatea nenorociri". Singurele cimitire unde oamenii mai pot concesiona loc de inmormantare sunt cele particulare, aproximativ 10 la numar in Bucuresti. Pretul unui loc pe 7 ani este cuprins intre 100 si 400 de euro, iar concesiunea pe 25 de ani se ridica de la 250 pana la 600 de euro.

4.700.000 de lei, chiria in viata pentru linistea eterna

Si dupa moarte se plateste chirie pe pamantul bucurestean, preturile fiind functie de cimitir si de metri patrati, indexate o data la 2-3 ani. Un loc in Belu costa intre 3 si 4 milioane de lei pe an, iar un loc dublu, de 6/3, ajunge la 4.700.000 de lei. Cele mai mici preturi sunt la Straulesti - intre 200.000 si 300.000 pe an. Conform directorului Viorel Popa, afacerea nu este profitabila, banii din concesionari reprezentand 50% din cheltuielile de intretinere. "Anul acesta 17 miliarde de lei au fost alocate numai pentru acel cimitir pe care il construim, reparatia capelei din Belu ne-a mai costat 7 miliarde, iar vitraliile alte 100.000 de euro. Apoi sunt cheltuielile curente, iluminatul, paza, care costa 70 de milioane de lei pe luna. Pretul concesionarii ar trebui ridicat la cel putin 200 de euro in Belu ca sa putem spune ca ne autosustinem", a adaugat Viorel Popa.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.