Proiectul se afla in dezbateri la Comisia Juridica de Disciplina si Imunitati a Camerei Deputatilor si prevede amenzi de pana la 100 de puncte de amenda si scaderea alcoolemiei legale.

Prima propunere de modificare a Codului Rutier se refera la obligatia fostului proprietar ca, in cazul vanzarii, sa notifice in scris instrainarea masinii in termen de trei zile. In cazul in care nu face aceasta notificare, risca o sanctiune de la 9 la 20 de puncte, adica pana la 1.400 de lei amenda, conform evz.ro.

Soferii care vor circula pe contrasens si care vor depasi viteza legala cu peste 60 de km/h ar putea primi, la anul, pana la 100 de puncte de amenda, insemnand o amenda totala de 7.000 de lei din moment ce un punct este echivalentul a 10% din salariul minim.

Alcoolemia permisa in sange va scadea de la 0,80‰ la 0,50‰. Soferii care au fost prinsi bauti la volan trebuie sa se supuna un verificari medicale si psihologice, cerute de Politia Rutiera. Alti soferi vizati pentru aceste verificari sunt cei care au depasit cu mai mult de 60 de kilometri viteza maxima admisa sau au fost sanctionati de doua ori in doi ani pentru conducere agresiva.

De asemenea, comportamentul agresiv la volan poate duce la suspendarea permisului pentru 30 sau 60 de zile, conform jurnalul.ro.

O alta propunere pentru noul Cod Rutier introduce notiunea de "comportament agresiv" prin care se intelege: deplasarea succesiva de pe o banda de circulatie pe alta, pentru depasirea masinilor, intoarcerea prin folosirea sistemului de franare, pornirea de pe loc prin demararea excesiva a autovehiculului sau agresarea altui conducator prin apropierea excesiva din spate sau din lateral.

O alta modificare controversata este cea potrivit careia cei care imprumuta masina unui sofer obosit pot raspunde penal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.