Trafic de droguri, contrabanda de tigari, trafic de fiinte umane, proxenetism... cu toti stim ca exista, dar cati realizam cat de mult ne afecteaza?

Ce face Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT)? Numele organizatiei platita din banii publici, care functioneaza in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, il tot auzim in stiri cu tot felul de descinderi, arestari si anchete in diverse judete ale tarii.

Ca redactor, vad zi de zi ca este foarte greu sa atragi atentia cu astfel de informatii. Ce nu stim noi cand citim sau prezentam un comunicat sau o actiune a DIICOT este faptul ca ea arata, de fapt, o fata intunecata a lumii in care traim.

  • Operatiunile DIICOT implica trafic de fiinte umane, contrabanda de tigari, interlopi, trafic de droguri, terorism, violente si fraude informatice.

Alba Iulia: Traficanti de carne vie, retinuti de procurori

Colaborare romano-franceza intr-un caz de trafic de carne vie

De exemplu, la jumatatea lunii noiembrie, DIICOT a efectuat 27 de perchezitii simultane in Petrosani si in Paris, intr-un caz de trafic de carne vie, adica femei si minori pentru munca, prostitutie si proxenetism, deoarece reteaua despre care vorbim "lucra" si in Franta si in Romania. De altfel, DIICOT a tras de multe ori un semnal de alarma si in privinta muncii la negru. Chiar la inceputul acestei luni, Directia a initiat demersuri pe langa Ministerul Afacerilor de Externe pentru a aduce in tara inapoi un grup de romani plecati la munca in strainatate si abandonati in desert in Irak.

Grup de contrabandisti de tigari, in vizorul DIICOT

  • Traficul de droguri este alt punct sensibil al situatiei de pe strazile oraselor noastre. Chiar saptamana trecuta, am aflat ca Romania este un actor principal in circuitul drogurilor si terorismului exportate de Iran si ma gandesc la generatia tanara de la oras care primeste o educatie foarte clara privind drogurile si cu toate acestea, numarul dependentilor (mai ales cu etnobotanicele) a crescut.

Contrabanda de tigari este la ea acasa in Romania. Cred ca o data la doua saptamani, DIICOT informeaza ca a mai gasit o retea care se ocupa cu acest lucru sau ca ancheteaza un caz de acest gen. In ceea ce priveste fraudele informatice, anunturile Directiei ajung sa amuze prin cat de multe mecanisme folosesc oamenii cercetati de acestia sa fure informatii, ce sisteme si soft-uri folosesc. [Perchezitii si audieri pentru fraude informatice]

Nu incerc sa tin vreo pledoarie pentru DIICOT. Sunt convinsa ca unul dintre motivele pentru care trimit comunicate si fac anunturi este acela de a arata ca banii publici nu ar fi cheltuiti de pomana.
Citeste si:
Zelenski a cerut SUA să admită că Rusia finanțează terorismul
Zelenski a cerut SUA să...

Insa vad cum Directia Nationala Anticoruptie (DNA) iese tot timpul in evidenta deoarece pune vizorul si aresteaza oameni in functii de conducere acuzati pentru coruptie, nepotism, fraudarea statului roman, precum primarul Brasovului sau cel al municipiului Cluj-Napoca ori oameni de afaceri, in conditiile in care toate infractiunile de care se ocupa DIICOT poate sa ma afecteze pe mine direct sau pe cineva drag mie. De cate ori nu am trecut pe langa cineva care a consumat droguri sau nu am auzit povesti depsre oameni care au fost rapiti si nimeni nu a mai stiut de ei. Cand auzim astfel de intamplari, avem impresia ca este ceva ce niciodata nu ni se va intampla noua.

Coruptia este o ruda apropiata a statului roman si ne afecteaza toate posibilitatile de a trai decent intr-unul dintre cele mai sarace state ale Uniunii Europene, insa cred ca ce se intampla la nivel inalt se transpune in viata noastra sociala intr-un mod mult mai dur si mai periculos.

Citeste si:
Andrew și Tristan Tate, prima ieșire din arestul la domiciliu....
Andrew și Tristan Tate, prima...

De ce nu strica sa ne mai informam despre activitatea DIICOT sau sa apelam la procurorii ei daca este nevoie? Deoarece daca suntem mai atenti la lumea care ne inconjoara, suntem si mai pregatiti pentru toate pericolele care nu pot sa ne afecteze numai pe noi, ci si pe cei apropiati noua. Nu se stie cand poate una dintre acele retele de trafic de toate tipurile ne poate racola. Pana la urma, siguranta este o nevoie pe care eu personal am ajuns sa nu o mai simt pe strazile oraselor din tara noastra.

Spune-ti parerea: Care crezi ca este cea mai mare pericol care poate sa afecteze societatea romaneasca din cele enumerate mai sus?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.