Producatorii de alimente vor fi obligati sa obtina certificatul de inregistrare in registru, altfel risca amenzi.

Potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, pe site-ul Ministerului Agriculturii se va implementa un Registru electronic al Industriilor Alimentare (RIA). Producatorii de alimente din Romania vor fi obligati sa se inregistreze pe el, pentru a putea fi monitorizati, dupa ce le vor fi verificate calitatea, compozitia produselor si procesul tehnologic.

"Registrul va fi infiintat pentru a monitoriza activitatea producatorilor alimentari, pentru a putea avea acces la statistici si pentru a cunoaste ce alimente se produc si in ce cantitati. Romania se va incadra astfel in normele de siguranta alimentara ale UE", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii Ministerului Agriculturii, care au precizat ca in Romania nu a mai existat un astfel de registru.

Eligibilitatea producatorilor de a fi inscrisi in registru se obtine in urma depunerii la directiile judetene pentru agricultura sau a municipiului Bucuresti o cerere tip, insotita de un caiet de sarcini.

Caietul trebuie sa cuprinda printre altele, statutul societatii, obiectul activitatii economice si specificatia tehnica sau standardul de firma al produsului, elaborat si aprobat de operatorul economic, dar si etapele fluxului tehnologic al produsului.

Datele vor fi verificate de reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Acelasi minister garanteaza pentru confidentialitatea datelor inscrise in documentele primite.

  • Ce amenzi risca producatorii si comerciantii?

Registrul se adreseaza operatorilor din domeniul productiei de lapte si produse lactate, carne si produse din carne, paine si produse de morarit si panificatie, al prelucrarii si conservarii fructelor si legumelor, uleiurilor si grasimilor vegetale alimentare, zaharului si produselor zaharoase, bauturilor, amidonului, glucozei si drojdiilor de panificatie, al aromelor si sosurilor utilizate in industria alimentara etc.

Producatorii si comerciantii de alimente care nu se inscriu in RIA vor fi sanctionati cu amende intre 1.000 si 2.000 de lei. De asemnea se vor aplica amenzi pentru nerespectarea etapelor procesului tehnologic de fabricatie declarat in caietul de sarcini (2000 – 4000 lei), pentru constatarea unei ale compozitii a produsului decat cea declarata in caietul de sarcini (4000 – 8000 de lei).
Citeste si:
Ilinca Vandici, despre marea finală „Bravo, ai stil!”. Producătorii...
Ilinca Vandici, despre marea...

Vor fi amendati si producatorii care nu permit inspectiile reprezentantilor MADR sau nu colaboreaza cu acestia (4000 – 8000 lei).

Odata ce intra in vigoare actul normativ care reglementeaza procesul, producatorii vor avea 60 de zile la dispozitie pentru a solicita certificatul de inscriere in RIA. Certificatul va avea o valabilitate de 5 ani. Cu 60 de zile inainte de expirare, producatorii sunt obligati sa solicite prelungirea acestuia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.