Initiativa legislativa care prevede ca Ziua Limbii Romane va fi sarbatorita in fiecare an la 31 august a trecut de Comisia de Cultura.

Senatorii din Comisia pentru Cultura au avizat, marti, initiativa legislativa semnata de 166 de parlamentari de la toate partidele, care prevede ca Ziua Limbii Romane va fi sarbatorita in fiecare an la 31 august, relateaza MEDIAFAX.

Legea a suportat cateva amendamente propuse de comisii de specialitate ale Senatului. Astfel in varianta sa finala, textul aprobat de Comisia de Cultura propune ca Ziua Limbii Romane sa fie sarbatorita de autoritatile si institutiile publice, inclusiv reprezentante diplomatice si institute culturale ale Romaniei, precum si alte institutii romanesti din strainatate, prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative, cu caracter evocator sau stiintific, consacrate limbii romane.

S-a exclus din propunerea finala prevederea prin care se propunea ca Parlamentul Romaniei sa se intruneasca in sedinta solemna in data de 3 septembrie, pentru sarbatorirea Zilei Limbii Romane.

Senatorul Viorel Badea Riceard, unul dintre initiatori, a sustinut necesitatea adoptarii acestui proiect de act normativ prin faptul ca, in prezent, limba romana este supuse unor "procese dezintegratoare".

Senatorul PNL Cristian Topescu a sugerat ca in cadrul Guvernului sa se organizeze cursuri de limba romana.

"Cred ca in Parlamentul Romaniei ar trebuie sa fie o zi permanenta a limbii romane, pentru ca auzim cum se deterioreaza limba romana in parlamentul acestei tari", a fost de parere liberalul.

Senatul va dezbate in plen aceasta initiativa legislativa in calitate de prima Camera sesizata. Ziua Limbii Romane se sarbatoreste pe 31 august in Republica Moldova din anul 1990, iar in Romania evenimentele speciale cu ocazia acestei zile au inceput sa fie organizate din 2006.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.