Peste 30% dintre romanii din mediul urban mare detin in gospodariile proprii echipamente electrice si electronice defecte (DEEE) si aproximativ 25% dintre ei detin becuri nefunctionale, arata rezultatele celui mai recent studiu realizat de compania de cercetare de piata Daedalus Millward Brown la solicitarea Asociatiilor ECOTIC si Recolamp.

Realizat pe un esantion de 800 de persoane, in orasele cu peste 50.000 de locuitori, studiul ajuns la cea de-a patra editie in acest an, reprezinta singurul demers de acest gen efectuat in Romania. Rezultatele sondajului reflecta situatia din Romania in ceea ce priveste atitudinea romanilor fata de colectarea selectiva a deseurilor si dotarea gospodariilor cu echipamente electrice si electronice.

Motivele principale pentru care romanii pastreaza in locuinte DEEE-urile sunt:

  • Intentia de a le repara (27%)
  • Nu stiu ce ar putea face cu acestea dupa scoaterea din uz (25%)
  • Nu au avut timp sa se ocupe de ele (21%)
  • Nu exista facilitati de debarasare in zona in care locuiesc (11%).

In ceea ce privesc motivele pentru care persoanele din mediul urban s-ar debarasa de aceste DEEE-uri pastrate in gospodarie, in cazul DEEE-urilor acestea sunt la nivel declarativ:
  • Protectia mediului (27%),
  • Eliberarea de spatiu in gospodarie (21%)
  • Existenta unor puncte de colectare in proximitate (14%)
  • Reduceri de pret la achizitionarea unor noi produse (13%).

La nivelul populatiei din mediul urban peste 65% nu cunosc despre existenta unui punct de colectare selectiva a DEEE-urilor, in timp ce majoritatea cetatenilor (53%) considera ca responsabilitatile realizarii infrastructurii revin Autoritatilor Publice Locale direct sau cu ajutorul firmelor de salubritate. Un sfert din populatie considera ca firmele specializate ar trebui sa contribuie la dezvoltarea infrastructurii de colectare selectiva a DEEE-urilor si 20% cred ca aceasta sarcina revine companiilor.

  • Cu ce sunt dotate gospodariile romanilor?

Din punct de vedere al dotarilor, conform rezultatelor inregistrate, majoritatea gospodariilor din mediul urban sunt dotate cu aparate electrice si electronice, precum frigider (98,8%), masina de spalat (96,8%), televizor (98.8%), aspirator (93%), computer sau laptop (77%) sau becuri economice (70%).


In ceea ce priveste durata de la achizitia bunurilor mentionate anterior, majoritatea produselor sunt in gospodariile din mediul urban in medie de 4 ani. Exceptie fac insa aerul conditionat (3,2 ani), laptopul (2,66 ani), corpurile de iluminat cu led (2,50 ani), dar si becurile economice (2,29 ani).

La nivelul colectarii selective, indiferent de tipurile de deseuri, peste 60% colecteaza selectiv anumite produse, in timp ce 40% nu sunt preocupati de aceasta activitate ca urmare a lipsei infrastructurii in proximitate (aproximativ 60%) sau din comoditate (aproximativ 30%).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.