Firmele poluatoare care nu respecta normele europene de mediu vor fi inchise pe banii statului. In caz contrar, Romania va fi obligata, din 2007, sa plateasca nici mai mult, nici mai putin decit 300.000 de euro pe zi pentru aceste firme. In prezent, peste 700 de firme se afla pe lista neagra a poluatorilor.

Amenda de sute de mii de euro sau lacat pe usa firmelor care polueaza. Acestea sint cele doua variante intre care Romania va avea de ales din 2007, cind va deveni membra a Uniunii Europene. Unul dintre cartonasele rosii date de recentul raport de tara se refera tocmai la poluarea industriala. "Statul va inchide firmele pe banii lui, dar va recupera sumele in instanta de la agentii economici", spune Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor. Aceasta a precizat ca orice intirziere din partea firmelor va costa statul roman 300.000 de euro pe zi, amenda pe care au luat-o deja Polonia si Bulgaria, pentru nerespectarea termenelor impuse de UE.

Investitii de 29 de miliarde de euro

Anul acesta, sumele investite de agentii economici nu acopera decit 30% din suma stabilita pentru 2005. "Va fi nevoie de un efort financiar din partea societatilor, pe ultima suta de metri, pentru ca avem un calendar clar, iar legea este la fel de clara. Daca nu fac investitiile, nu vor primi autorizatii dupa noua lege, lucru ce va duce la inchiderea lor", afirma Sulfina Barbu.

Presedintele Agentiei Nationale de Protectie a Mediului, Ioan Gherhes, sustine ca procedura de autorizare, potrivit normelor UE, trebuie inceputa din timp, pentru ca dureaza. Totodata, el a avertizat ca termenele scadente nu sint negociabile. Pe de alta parte, efortul agentilor economici este urias, avind in vedere ca acestia trebuie sa scoata din buzunar, pina in 2018, 60% din suma de 29,3 miliarde de euro trecuta in capitolul de mediu din Tratatul de aderare.

Aerul din nord-vest, cel mai poluat

14 zone intens poluate din Romania au devenit deja clasice pentru specialistii de mediu. Cele mai multe sint in partea de nord-vest: in zona Copsa Mica, Zlatna, Baia-Mare, Oradea, Hunedoara. Ultimul raport al Agentiei Nationale de Mediu identifica, insa, mult mai multe "zone critice sub aspectul deteriorarii starii mediului". In ultimii ani, pe lista neagra a poluarii s-au adaugat si judetele Bacau, Galati, Braila si Tulcea. Desi zona Copsa Mica - Medias e "semnalizata" de ani de zile ca fiind in cea mai critica stare de degradare a mediului, SC Sometra SA nu a facut decit 30% investitii de mediu din 10 milioane de euro, la care s-a obligat prin contractul de privatizare.

"Nu au facut mai nimic: 3 milioane de euro e suma pe care au declarat-o ei. Poate ca doar si-au maturat si au trecut actiunea la capitolul investitii", spune Ungureanu Dumitru, directorul Agentiei Regionale de Mediu Sibiu. El a adaugat ca plumbul, cadmiul si alte metale grele sint la fel de prezente ca si pina acum in sol si in vegetatie, iar animalele oamenilor mor in continuare din cauza furajelor otravite.

Cele mai poluate ape, in centrul tarii

Doar 7,9% din riurile de la noi din tara sint de calitatea intii, adica nu sint poluate, 35,2% sint de calitatea a doua, adica substantele poluante au concentratii putin mai ridicate, iar restul de 23,7% sint de calitatea a treia si a patra, adica au grad ridicat de poluare. Cauza principala a poluarii o constituie substantele periculoase deversate accidental de agentii economici ce au activitate in domeniul extragerii si prelucrarii de minereuri feroase si neferoase. Riurile sint cel mai mult poluate in zonele din centrul tarii, adica Brasov, Zarnesti, Sibiu, Cimpulung, Vilcea si Ploiesti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.