Peste 85% dintre locuitorii Capitalei sunt nemultumiti de curatenia orasului, resturile menajere, hartiile sau PET-urile aruncate pe strada, praful si excrementele de caine fiind principalele probleme de curatenie identificate in Bucuresti, potrivit unui studiu publicat luni.

Studiul, realizat la solicitarea organizatiei Initiative mediaORG, initiatoarea proiectului "Copacul de Hartie", arata ca doar 13,6 la suta dintre bucuresteni considera Capitala un oras curat.

  • Cine sunt cei mai multumiti cetateni ai Capitalei?

Cei mai multumiti de curatenia orasului sunt locuitorii sectorului 4, dintre acestia 27,3% afirmand ca Bucurestiul este un oras curat, urmati de cei din sectorul 3 (15,5%) si sectorul 1 (15,1%).

"Peste 80% dintre respondentii care locuiesc in sectorul 4 au indicat acest sector ca destul de curat sau foarte curat, o situatie aproape similara intalnindu-se doar in sectorul 3, aici procentul de locuitori care considera sectorul ca fiind foarte curat sau destul de curat depasind 73 la suta", se arata in studiu.


Cei mai nemultumiti de curatenie sunt bucurestenii din sectorul 5, peste 40% dintre ei considerand ca locuiesc intr-un "sector foarte murdar".

Principalele probleme cu curatenia indicate de participantii la studiu sunt: resturile menajere (50,1%), hartiile aruncate pe strada (35%), PET-urile (33,6 %), praful/noroiul (30,9 %) si excrementele de caine (27,9%).

"S-au dovedit suparatoare pentru locuitorii Bucurestiului si aruncatul gunoaielor pe strada (lipsa de educatie in randul cetatenilor), numarul insuficient de cosuri de gunoi, spatiile verzi neingrijite corespunzator si cainii comunitari. Dintre problemele cu curatenia pe care orasul le are, bucurestenii se confrunta cel mai frecvent cu: resturile menajere (24 la suta), praful/noroiul (17,2 la suta) si excrementele de caine (16,8 la suta)", se mai arata in studiu.

  • Cine sunt raspunzatori pentru gunoiul din Capitala?
Potrivit bucurestenilor care au raspuns intrebarilor sondajului, principalii raspunzatori pentru prezenta resturilor menajere sunt in egala masura primariile de sector (41,4) si locuitorii (41,4%), mai putin firmele de salubritate si Primaria Generala.

In privinta murdariei produse de animale, locuitorii intervievati considera ca direct reponsabili sunt cetatenii (40%) si primariile de sector (36,4%).

Intrebati care sunt asteptarile pe care le au de la compania de salubritate din sectorul in care locuiesc, 35% dintre bucuresteni au raspuns ca aceste firme ar trebui sa ridice mai des gunoiul, sa ingrijeasca spatiile verzi (13,6%) sau sa stranga excrementele de caine de pe strazi si din locurile de joaca pentru copii, sa spele strazile mai des si sa monteze mai multe cosuri de gunoi.
Citeste si:
Maria Lungu, făcută praf de colegii ei de la Survivor România....
Maria Lungu, făcută praf de...

Aproximativ 56% dintre respondenti stiu ca in sectorul in care locuiesc au la dispozitie pubele sau containere speciale pentru hartie, plastic, sticla si metal, insa numai 56,9 la suta afirma ca depun separat gunoiul din gospodarie.

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ pentru populatia cu varsta intre 25 si 65 de ani, din Bucuresti. Interviurile, realizate in perioada 15 - 30 aprilie, au fost impartite pe cele sase sectoare ale Bucurestiului in functie de distributia populatiei urmarite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.