Mai multe tir-uri si dubite cu remorca, neechipate cu anvelope de iarna, au ramas blocate in zapada, in noaptea de duminica spre luni, in trecatorile din Harghita, iar drumarii au intervenit pentru tractarea lor.

Duminica seara, in Harghita a nins abundent, iar zapada s-a depus in straturi consistente, pe parcursul noptii drumarii intervenind cu utilaje de deszapezire pe cinci drumuri nationale: DN 12A Miercurea Ciuc - Lunca de Sus - Pasul Ghimes, DN 12C Gheorgheni - Lacu Rosu, DN 13A Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc, DN 13B Praid - Pasul Bucin - Gheorgheni si DN 15 Toplita - Borsec, in special in pasuri si trecatori.

"Ninsori mai abundente am avut in pasuri si trecatori, pe Varful Creanga (DN 15), in Pasul Bucin (DN 13B), in Trecatoarea Harghita (DN 13A), la Ghimes (DN 12A) si in zona Lacul Rosu. S-a intervenit cu utilaje cu lama si cu material antiderapant, precum si la tractarea TIR-urilor si a dubitelor cu remorca neechipate si ramase in panta, inzapezite", a precizat, luni, pentru MEDIAFAX, seful Sectiei Drumuri Nationale Harghita, Catalin Romanescu.

Potrivit sursei citate, in prezent se circula in conditii de iarna pe drumurile nationale care traverseaza zonele inalte din Harghita, carosabilul fiind acoperit cu un strat de unu pana la trei centimetri de zapada framantata, tratata cu antiderapant.

  • Luni dimineata, in Harghita a fost frig, fiind inregistrate minime de minus 6 grade Celsius la Miercurea Ciuc si la Bucin, minus 5 grade la Joseni si minus 3 grade Celsius la Toplita.

Cel mai mare stat de zapada depus de duminica seara si pana luni dimineata in Harghita este la Bucin si masoara opt centimetri.

In Bistrita-Nasaud, circulatia se desfasoara, luni, in conditii de iarna pe DN 17 in Pasul Tihuta, zona unde stratul de zapada masoara sase centimetri si continua sa ninga.

Potrivit reprezentantilor Sistemului de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud, in localitatea Piatra Fantanele din Pasul Tihuta s-a inregistrat si minima diminetii de luni, de minus 4,6 grade Celsius.

Citeste si:
Vortex polar în Europa. O zonă în care nu a mai nins de 100 de ani,...
Vortex polar în Europa. O...

"In Pasul Tihuta a nins, zapada s-a depus intr-un strat de sase centimetri, iar mercurul a aratat minus 4,6 grade Celsius. A mai nins pe Valea Somesului Mare, cantitatea maxima de precipitatii fiind la Valea Mare, de 8,3 litri/metru patrat, dar stratul de zapada este de doar patru centimetri in aceasta localitate", a informat dispecerul de serviciu de la SGA Bistrita-Nasaud.

Vasile Curtean, seful Districtului Piatra Fantanele din cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj, a declarat ca pentru fluidizarea traficului in Pasul Tihuta s-a actionat cu peste 50 de tone de antiderapant si cu trei utilaje.

"Contractul pentru deszapezirea drumurilor s-a incheiat. Mai avem trei utilaje, ale noastre, cu care am actionat si continuam sa actionam ca sa curatam zapada de pe carosabil. Nu au existat probleme, soferii au putut trece prin Pasul Tihuta. Mai avem si o rezerva de 400 de tone de sare si nisip, asa incat speram sa ne ajuga chiar daca va mai ninge"
, a spus Curtean.

Citeste si:
Copiii din Diaspora, veniți în taberele din Neamț și...
Copiii din Diaspora, veniți...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.