In Ungaria este in pregatire o lista cu etnici romani care vor sa obtina cetatenia romana, numarul real al acestora fiind de 15.000.

  • Romanii sunt categorici: "Vrem cetatenie romana!"

"Adevarul este ca niciodata membrii comunitatii romanesti din Ungaria nu au fost intrebati daca vor sau nu cetatenie romana. Ni s-a pus acum aceasta intrebare, la care multi am raspuns "Categoric, da!". Pentru ca, in conditiile in care granitele deja vor disparea si noi am avea nevoie de avantaje in Romania, unii romani din Ungaria chiar se extind cu afacerile spre Romania si le-ar inlesni viata economica, tot cum ar fi avantajos pentru tinerii sau copiii care vor sa invete in Romania. Deja s-a pus problema sa deschidem o lista pe care sa se inscrie oricine doreste (cetatenia romana - n.r.), ca sa ne orientam sa vedem daca chiar merita, si in Ungaria se discuta acest lucru", a spus ea.

Eva Iova a facut aceste declaratii intr-o teleconferinta cu mai multi jurnalisti romani, organizata de vicepresedintele Senatului Cristian Diaconescu. Senatorul Cristian Diaconescu a facut de altfel o vizita la Gyula in urma cu o saptamana, unde a avut mai multe intrevederi cu reprezentanti ai comunitatii de romani din Gyula, informeaza MEDIAFAX.

  • Doar doua ore de romana, pe saptamana

In Gyula functioneaza singurul liceu romanesc din Ungaria. Totusi, potrivit romanilor din Ungaria, in programa liceului exista doar doua ore de limba romana pe saptamana, iar majoritatea materiilor sunt predate in limba ungara. "Profesorii au terminat la Szeged. Ei nu au pregatire pentru a preda limba romana unor copii", a explicat Eva Iova.
  • Neoficial, sunt 15 000 de romani in Ungaria

Pe de alta parte, Eva Iova a mai atras atentia ca in toamna lui 2011 va avea loc un recensamant in Ungaria si ca exista posibilitatea ca, din cauza recenzorilor sau a formularelor de chestionare, multi romani din Ungaria sa nu isi declare etnia. Ea a oferit ca exemplu precedentul recensamant, din 2001, explicand ca atunci, din diverse motive legate de organizare, rezultatele au indicat existenta a 5.000 de romani si a doar 30 de ortodocsi, in realitate in Ungaria fiind 15.000 de romani.

Recensamantul este cu atat mai important cu cat, potrivit Evei Iova, incepand din 2013 finantarea organizatiilor, inclusiv a celor de romani, se va face pe baza rezultatelor de la recensamant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.