Cele cinci confederatii sindicale organizeaza in Capitala, in 16 martie, un miting la care estimeaza ca vor participa 50.000 de persoane, sindicalistii invitand la protest toti cetatenii nemultumiti de locul de munca intrucat Codul Muncii asumat de Guvern ii va afecta pe toti angajatii.

Cele cinci confederatii sindicale organizeaza in Capitala, in 16 martie, un miting la care estimeaza ca vor participa 50.000 de persoane, sindicalistii invitand la protest toti cetatenii nemultumiti de locul de munca intrucat Codul Muncii asumat de Guvern ii va afecta pe toti angajatii.

Sindicalisti spun ca daca in urma mitingului din 16 martie nu vor fi rezolvate cererile lor vor face greva generala
pentru care strang semnaturi pana pe 14 martie.

De asemenea, sindicalistii din CFR ameninta cu greva de avertisment, in aceeasi zi, blocand pentru 2 ore traficul feroviar. [Feroviarii ameninta cu greva]

Presedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca Guvernul a gasit singura solutie la indemana pentru a pedepsi cetatenii Romaniei prin Codul Muncii, piata muncii pe care guvernul o vede extrem de flexibila fiind in continuare depopulata dupa intrarea in vigoare a acestei noi reglementari.

"Cele 200.000 de locuri de munca anuntate de guvern le vor viza pe cele ocupate pe salariul minim care deja exista si nimeni nu le ocupa", a spus Costin.


In opinia lui Costin, Parlamentul s-a transformat intr-o anexa a Executivului, parlamentarii neavand "nici macar decenta de a citi argumentele" privind Codul Muncii puse la dispozitie de sindicalisti.

Liderul BNS a precizat ca in 17 martie, dupa miting, liderii celor cinci confederatii vor stabili urmatorul pas. El a facut apel la toti lucratorii din Romania nemultumiti de angajatorul lor sa vina in Piata Constitutiei miercuri.

  • "Daca anul trecut v-a fost frica sa iesiti in strada, acum nu mai aveti nimic de pierdut", a spus Costin.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a dat detalii organizatorice despre mitingul din 16 martie, precizand ca intrarea in Bucuresti se va face prin sase puncte, intre orele 09.00 - 12.00, iar mitingul se va desfasura in intervalul 12.00 - 18.00.
Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

  • Cu ce vin inarmati protestatarii?
Hosu a spus ca protestatarii vor aduce oua de marimea XXL si ca pregatesc o surpriza in legatura cu pietrele despre care vorbeau in urma cu cateva saptamani.

"Chemam toti cetatenii nemultumiti in strada pentru a nu deveni sclavi ai angajatorului
fie ca acesta este statul sau persoana privata. Actualul Cod al Muncii transforma lucratorii in structuri dependente in totalitate de angajatori. Speram ca lumea sa vina miercuri in strada, sa incerce sa sensibilizeze parlamentarii care vor vota motiunea", a spus Hossu.

Liderul Cartel Alfa a dat cateva exemple privind perioada de proba sau durata contractelor determinate care au fost propuse de sindicate si acceptate de patronate, dar neacceptate de Guvern.

Presedintele CSDR, Iacob Baciu, a subliniat faptul ca modificarile aduse la Codul Muncii vizeaza direct salariatul care va ramane la discretia angajatorului. "Vom avea numai zilieri, nu vom mai discuta despre profesii, ci despre muncitori. Statul roman nu respecta Constitutia", a spus Baciu.

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

Liderul CSDR a facut referire la miile de accidente de munca produse anual, multe dintre ele mortale, spunand ca in urmatorii 10 ani forta de munca va fi decimata, deoarece este exploatata si nu se asigura conditiile necesare.

Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, le-a atras atentia tuturor cetatenilor ca trebuie sa inteleaga pericolul viitor.

"Daca nu inteleg pericolul pentru viitorul lor, romanii ori nu pricep mesajul nostru ori nu exista o cultura a protestului", a spus Petcu.

Guvernul si-a asumat, marti, raspunderea pe Codul Muncii, iar parlamentarii PSD, PNL si PC au depus o motiune de cezura care va fi dezbatuta si votata in 16 martie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.