Sindicatele si patronatele au o varianta de Cod al muncii, in care au inclus toate modificarile pe care le vor la proiectul de lege, iar vineri, dupa ce vor semna documentul comun, il vor trimite premierului.

Cele cinci confederatii sindicale si patru confederatii patronale semneaza, vineri, propunerile de modificare a Codului muncii si a Codului dialogului social in forma convenita de comun acord, iar o delegatie a partenerilor sociali va merge apoi la Guvern pentru a depune documentul.

Liderii confederatiilor sindicale si patronale se intalnesc la ora 12.00 , la sediul CSDR, pentru a semna documentul, care va fi inaintat, doua ore mai tarziu, premierului, transmite MEDIAFAX.

Dupa negocierile de marti, de la Ministerul Muncii, reprezentantii sindicatelor si ai unor patronate au cerut premierului sa il demita pe ministrul Muncii, Ioan Botis, nemultumiti de modul in care s-au desfasurat discutiile pe proiectul Codului muncii. Ei anuntau blocarea negocierilor cu ministrul Muncii si cereau o intalnire cu premierul Emil Boc, sustinand si ca vor solicita presedintelui Traian Basescu sa medieze acest conflict.

La scurt timp dupa ce partenerii sociali anuntau blocarea negocierilor cu ministrul Muncii pe tema Codului social, premierul i-a invitat la discutii, la Palatul Victoria.

Dupa negocierile cu premierul Emil Boc s-a convenit ca sindicatele si patronatele sa trimita la Guvern, pana vineri, un punct de vedere comun privind modificarile la Codul muncii si celelalte legi negociate pana in prezent.

Propunerile sindicatelor si patronatelor vor fi analizate de premierul Emil Boc pana in 26 ianuarie, urmand ca acesta sa comunice care dintre punctele cuprinse in documentele partenerilor sociali vor fi luate in calcul.

Sindicatele si patronatele anuntau ca vor prezenta premierului o varianta de Cod al muncii in care sa fie principii, nu reguli generale, printre propuneri fiind excluderea perioadei de proba si posibilitatea ca si patronii sa aiba drept la propria greva, nu doar angajatii. Partenerii sociali mai propun flexibilizarea contractele de angajare si disponibilizare, precum si formule de ocupare sau de completare cu masuri de asistenta sociala activa.

Citeste si:
Când îți poți recupera concediul de odihnă pe care nu ți l-ai luat...
Când îți poți recupera...

Reprezentantii sindicatelor si patronatelor iau in calcul manifestari de strada, incetarea voluntara a lucrului si declansarea grevei generale in cazul in care propunerile lor la Codul muncii si Codul dialogului social nu vor fi luate in calcul de catre premier.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.