Va amintiti de cozile de la Vama Nadlac de acum un an, cind ungurii veneau la noi sa-si faca aprovizionarea? Peste nici doi ani, imediat ce vom intra in UE, romanii vor putea deveni ungurii Republicii Moldova. Benzina ieftina si tigarile la jumatate de pret recomanda, inca de pe acum, pietele moldovenesti ca destinatie favorita de shopping.

Daca esti din Iasi, ai de strabatut cam 20 de kilometri pina la granita, la Sculeni, si tot atit pina la Ungheni, in Republica Moldova. In afara de 150 de lei noi (1.500.000 de lei vechi) pentru taxele vamale, iti mai trebuie bani pentru "casa pentru valuta", sa cumperi lei moldovenesti.

Prima afacere buna o faci la nici 500 de metri de vama. Nu e Shell, nici Moll sau OMV sa bei si-un espresso, ci o dugheana de tabla scorojita, cu trei pompe. Dar e ieftin ca braga: 28.500 de lei/litrul de benzina de 95, cu 6.000 de lei mai putin decit la Iasi. La un plin, economisesti vreo 250.000 de lei, iar daca ai si o canistra in portbagaj, mai pui 100.000 deoparte.

"Pevoiu la stinga"

Dupa inca 20 de kilometri, dai cu nasul de "cheie", cum ii spun localnicii indicatorului care anunta intrarea in Ungheni. "Unde e piata?", intrebi. "Ni pinimaiu. Sto?". "Piata...". "A... Pevoiu la stinga".

Si tii tot stinga, pina ajungi. In bazarul de la Ungheni "avem di tati": rosii de la 5 lei moldovenesti/kg (12.500 de lei romanesti) pina la 7 lei moldovenesti/kg (17.500 de lei), pe kilogramul de ceapa dai numai 2 lei moldovenesti (5.000 de lei). Poti sa-ti iei si ardei, cu 4 lei moldovenesti/kg (10.000 de lei) si-ai pus-o de-o zacusca, dupa ce iei si morcov calitatea I la 2 lei moldovenesti. Dupa "reteta bunicii", pentru zece borcane de zacusca nu cheltuiesti mai mult de 160.000 de lei. Daca vrei sa-ti pui si varza la murat, mergi pe mina unghenilor: cu 37.500 de lei de-ai nostri ti-ai facut moftul pentru Sarbatorile de iarna.

Poama, oaua si untdilemn

La fructe dai lovitura. Mere "moldoviniesti" cu 7.500 de lei romanesti pe kilogram. Jumatate de pret fata de Piata Nicolina din Iasi. "Da, luati poama. Poama di masi". Strugurii nu-s nici ieftini, dar nici scumpi. Mai aratoase decit cele aduse din Grecia sau Turcia, care umplu tarabele la noi, "poamele" unghenilor costa 17.500 de lei/kg. O "litra" de untdelemn o iei cu 30.000 de lei. Ouale, mai ieftine nici ca se poate, doar 2.000 de lei bucata, laptele la jumatate de pret, 7.500 de lei/litru, iar faina pentru cozonaci sau placinte, la 10.000 de lei/kg, cu 5.000 de lei mai ieftin ca in supermarketurile din Romania.

Mai ieftin la "centrala"

Pulpele moldovenesti, ceva mai prapadite decit cele americane, ajung la 60.000 de lei/kg. Cumperi mai ieftin daca optezi pentru copanele, aripi, sau fudulii. Atentie! Iti asumi riscul ca odata cu pulpele sa cumperi si 100 grame de muste: de lazi frigorifice nu s-a prea auzit in Ungheni.

Tigari gasesti chiar si la jumatate de pret fata de Iasi. Un pachet de Winston costa la ei 6 lei, adica 15.000 de lei vechi la noi. Iar la spirtoase e boierie: coniacurile, in general, fac toti banii. Cu 25.000 de lei iei o sticla care la noi ar costa minimum 75.000 de lei. Cam asta gasesti in bazarul lui Alexei. "Eu mi-s privat. E ograda mia aisi. Daca gasiti mai ieftin...", spune Alexei. Si gasesti. Toate preturile lui Alexei sint macar cu 1.000 de lei mai mici in piata centrala, dar mai mari, tot cu atit, daca mergi la magazinul Patria. De la bazarul lui Alexei pleci multumit si-o lasi pe Viorica lui Pirtac in urma: "Mai poftiti pi la noi c-aviem di tati".

Fenomenul navetei in Moldova

Dinu Airinei, prodecan la Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor din Iasi, sustine ca nu va mai trece mult si mersul la cumparaturi in Republica Moldova va deveni un fenomen.

"Preturile de la noi vor creste, se vor alinia incet, incet la cele din UE. Atunci va aparea si fenomenul navetei pentru cumparaturi in Moldova, fenomen care va persista mai mult decit cel unguresc, pentru ca Moldova nu-si va permite o crestere de preturi rapida", explica Dinu Airinei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.