Depresia se trateaza si se vindeca, insa este necesara o schimbare de mentalitate, in schimb, netratata corect, boala evolueaza catre cronicizare, cu deteriorarea importanta a calitatii vietii persoanei, la care se pot adauga complicatii, precum suicid sau consum de substante, spun medicii.
Depresia reprezinta, la nivel global, una dintre cele mai frecvente cauze ce afecteaza starea de sanatate, cu impact asupra functionalitatii pacientului, scaderea productivitatii si a capacitatii de lucru, izolare si, in cazuri severe, pierderea dorintei de a trai.
  • La nivel global, depresia afecteaza aproximativ 121 de milioane de oameni. In Europa se estimeaza ca 50 de milioane de persoane sufera de aceasta boala.

In prezent, depresia majora este a patra boala ca raspandire pe glob, reprezentand una dintre problemele grave de sanatate. Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in anul 2020 depresia va fi a doua cauza de dizabilitate, imediat dupa afectiunile cardiovasculare, potrivit MEDIAFAX.

Prevalenta depresiei este de doua ori mai mare la femei decat la barbati, prezentand o crestere semnificativa odata cu varsta. Una din patru femei va primi tratament pentru depresie la un moment dat, comparativ cu unul din zece barbati.

Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie si Liga Romana pentru Sanatate Mintala, cu sprijinul companiei AstraZeneca, au lansat, marti, programul "Nu esti singura. Nu esti singura!", care isi propune sa atraga atentia asupra impactului pe care aceasta suferinta il are in ceea ce priveste calitatea vietii, dar si sa semnaleze faptul ca poate fi tratata.

Obiectivul programului vizeaza informarea despre depresie, pentru ca pacientii sa recunoasca din timp manifestarile acestei boli si sa se adreseze medicului psihiatru.

"Depresia se poate vindeca, dar este nevoie de un diagnostic corect, cu evidentierea tipului depresiei, in special diferentierea intre depresia unipolara si cea bipolara si initierea unui tratament specific. Tratamentul se adreseaza cauzei, adica dezechilibrul biochimic la nivelul sistemului nervos central, si nu efectului, de aceea persoana afectata nu are de ce sa se teama", a spus miercuri, intr-o conferinta, Mirela Manea, medic psihiatru la Spitalul Clinic "Alexandru Obregia" din Bucuresti.

  • Depresia poate sa apara la orice varsta, insa la 32 de ani este cea mai frecvent intalnita

"Depresia se trateaza si se vindeca, insa este necesara o schimbare de mentalitate, de la «a ne fi rusine sa recunoastem», la o abordare proactiva. Depresia nu este exclusiv o boala a femeilor, dar este intalnita mult mai frecvent in randul acestora, de aici motto-ul programului «Nu esti singura. Nu esti singura!»,
a spus conferentiar doctor Catalina Tudose, medic primar psihiatru la Spitalul "Alexandru Obregia" din Bucuresti.
Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

Netratata corect, depresia evolueaza catre cronicizare, cu deteriorarea importanta a calitatii vietii persoanei, la care se pot adauga complicatii, precum suicid, consum de substante, a adaugat medicul Catalina Tudose.

"Desi este frecvent intalnita, lucru confirmat de studii epidemiologice desfasurate in Romania, depresia este uneori dificil de recunoscut, diagnosticat si tratat. Recunoasterea si tratarea depresiei sunt afectate de atitudinea negativa a publicului", a spus Bogdana Tudorache, medic psihiatru la Spitalul "Alexandru Obregia".

In Romania, printre aspectele particulare ale diagnosticului si tratamentului pacientilor cu depresie se numara dificultatea acestora de a discuta despre problemele lor emotionale si tendinta de a solicita ajutor doar pentru probleme de natura fizica, reticenta de a se adresa direct medicului specialist psihiatru, din teama de stigmatizare, ignorarea bolii pentru o perioada lunga de timp, cat si lipsa de reactie a familiei, prietenilor, colegilor si adesea a tuturor celor din jur, au mai spus specialistii psihiatrii.

Citeste si:
Mara Bănică s-a luptat cu depresia. Operațiile estetice au ajutat-o...
Mara Bănică s-a luptat cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.