Afla totul despre apneea in somn, cum stii daca suferi de acest sindrom si ce impact are somnul asupra sanatatii!

  • Despre sindromul de apnee in somn

Peste 20 de milioane de adulti americani sufera de apnee obstructiva in somn (ASO), potrivit National Sleep Foundation – Fundatia Nationala pentru Somn. Persoanele care sufera de apnee in somn au probleme legate de oprirea respiratiei in mod repetat in timpul somnului, ca urmare a blocarii cailor respiratorii superioare. Colapsul cailor respiratorii poate fi provocat de mai multi factori, precum o dimensiune prea mare a limbii, excrescentelor de tesut sau pierderii tonicitatii muschilor care tin caile respiratorii deschise.

Fiecare oprire a respiratiei poate dura intre 10 secunde si mai multe minute, fenomenul fiind asociat cu scaderea aportului de oxigen. Evenimentele se pot produce intre 5 si 30 de ori sau chiar mai mult pe ora. Acestea tensioneaza inima si pot conduce la o serie de probleme grave de sanatate, potrivit Departamentului SUA pentru Sanatate si Servicii Umane, NIH, 2009.

  • Simptome

-Sforait tare, disruptiv
-Gafait sau inecat in timpul somnului
-Stare de somnolenta excesiva in timpul zilei
-Alte semne de apnee in somn pot include:
-Dureri de cap matinale
-Probleme de memorie sau invatare
- Irascibilitate
-Incapacitate de concentrare la munca
-Schimbari de dispozitie sau de personalitate; poate deprimare
-Uscaciune in gat la trezire
- Urinare frecventa in timpul noptii.
- Netratata, apneea in somn poate creste riscul de hipertensiune arteriala, atac cardiac, atac vascular-cerebral, obezitate si diabet, creste sau agraveaza riscul de insuficienta cardiaca, face mai probabile bataile neregulate ale inimii si creste riscul de accidente la munca sau in trafic
.

Citeste pe larg despre acest subiect pe Garbo.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.