O echipa medicala de la Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal "Fundeni" a relizat, in premiera in Romania, primul transplant de rinichi intre gemeni, acestia avand 42 de ani.

Operatia de transplant de rinichi a fost realizata de echipa condusa de profesorul Ionel Sinescu, directorul Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal "Fundeni", relateaza MEDIAFAX.

Potrivit unor surse medicale, unul dintre gemeni avea insuficienta renala si risca sa intre in blocaj. Pentru a nu fi trecut pe dializa, s-a luat decizia transplantului, acesta primind un rinichi de la fratele lui, geaman identic.

Fiind vorba de un transplant renal intre gemeni (donator - transplantat), a caror structura imunologica este de suta la suta, medicatia imunosupresoare nu mai este necesara, in acest caz riscul imunogic fiind zero.

  • In istoria medicinei urologice mondiale, primul transplant renal reusit a fost realizat de catre doctorul Joseph Murray de la Universitatea Harvard din Boston, in anul 1954.

Atunci, rinichiul a fost donat de Ronald Herrick fratelui sau geaman Richard si a functionat timp de opt ani. Acest eveniment a deschis calea transplantului renal intre gemeni si a contribuit la studiile privind criteriile de compatibilitate, se arata intr-un comunicat al Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal "Fundeni".

  • Profesorul Ionel Sinescu, impreuna cu Gabriel Gluck, seful sectiei Urologie II si cu Ileana Constantinescu, seful Laboratorului imunologie si biologie moleculara, vor prezenta, marti, detalii despre acest caz, precum si rezultatele inregistrate in 2010.

Din iunie 1997 si pana in prezent, la Centrul de Chirurgie Urologica si Transplant Renal "Fundeni" a fost realizat un numar record de transplanturi, din care 80 la suta cu rinichi de la donatori in viata si 20 la suta cu rinichi de la donatori in moarte cerebrala, rezultatele fiind superioare multor centre de referinta din Europa, a precizat sursa citata.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.