Nenumaratele asasinate comise in razboialele dintre retelele mexicane de criminalitate organizata, in ultimii ani, au fost posibile gratie pustilor AK-47 importate in SUA din Romania.

"De incredere, puternice si chilipituri" - asa sunt descrise pustile automate AK-47 produse in Romania, modificate in SUA, si care au devenit armele preferate pentru cartelurile drogurilor din Mexic, angajate intr-un razboi necrutator cu autoritatile federale de la Mexico City, care a lasat in urma aproape 15.300 de morti in 2010, respectiv aproape 35.000 din 2006, scrie gandul.info.

AK 47, pusca semiautomata romaneasca este populara atat pentru putere si fiabilitate, cat si pentru pretul avantajos - 500 de dolari, scrie Public Intergrity.

  • Armele ajung in SUA fara anumite elemente militare, incadrandu-se la categoria arme semiautomate pentru sport si vanatoare. Aici sunt modificate de importator care adauga cateva piese americane, le declara ca fiind fabricate in SUA si apoi sunt trimise dealerilor de arme.

Din 2006, pustile AK 47, care sunt vandute de Century International Arms, din Florida, ca WASR-10, au devenit cele mai cumparate arme in SUA, care ulterior au fost exportate in Mexic

Potrivit Departamentul de Justitie - Biroul pentru Alcool, Tutun si Arme de Foc (ATF) - in ultimii patru ani, peste 500 de WASR-10, importate in SUA, au fost gasite in Mexic, acest numar reprezentand 17% din totalul armelor recuperate in aceasta perioada.

De asemenea, arme de asalt americane (AR-15) sau pusti belgiene (PS-90) sunt printer armele pe care autoritatile mexicane le-au descoperit in timpul actiunilor contra cartelurilor de droguri.


"Nu exista dovezi potrivit carora armele care intra in tara nu se potrivesc descrierii aferente armelor autorizate. La nivelul la care armele semiautomate de configurare non-sportiva trec granita de la sud-vest, probabil sunt reconfigurate dupa import"
, a declarat purtatorul de cuvant la Departamentului Justitiei.

  • Exportul de arme romanesti catre SUA, in crestere

Potrivit gandul.info, exportul de pusti AK-47 din Romania (produse de Fabrica de Arme Cugir, parte a Romarm SA) a crescut de la 37.239 bucati (2004) la 82.312 (2009), iar firma importatoare este cea din Florida, mentionata si de ATF. Tranzactiile au primit licenta Agentiei Nationale pentru Controlul Exporturilor (ANCEX). Producatorul a respectat specificatiile importatorului, impuse de legislatia americana, anume de a reduce capacitatea incarcatoarelor la zece gloante.
Citeste si:
Ilinca Vandici, vacanță de coșmar în Mexic: „Îl roagă în fiecare zi...
Ilinca Vandici, vacanță de...

  • Potrivit unui raport privind traficul de arme, realizat in septembrie 2010 de Universitatea din San Diego , doua dintre cele mai importante arme care au ajuns ilegal la cartelurile mexicane, prin Statele Unite, in ultimii trei ani, sunt pustile AK-47 si carabinele AR-15, ambele fabricate in Romania, scria in urma cu cateva luni Latin American Herald Tribune.

Sursa foto: flickr.com / CATR *Recomiendo ver fotos con su tamaño original

Luna trecuta, cel putin 47 de persoane au fost ucise in reglarile de conturi din statele mexicane Guerrero (sud-vest) si Chihuaha (nord) pentru controlul asupra traficului de droguri.


Romania a exportat, in 2007, catre Israel, arme in valoare de 17 milioane de euro, situandu-se astfel intre primii trei exportatori, dupa Franta si Germania.
Citeste si:
Armata israeliană susține că a găsit arme în spitalul Al-Shifa din...
Armata israeliană susține că...

La inceputul anului 2009, un raport al UE privind licentele pentru exporturi de arma, citat de EUobserver, arata ca tara noastra se afla pe locul trei, dupa Franta, cu 126 de milioane de euro, si Germania, cu 28 de milioane de euro.

  • Romania a furnizat arme gherilelor columbiene

Romania a furnizat 3,63 la suta (adica 361) din armele predate de Fortele Unite de Autoaparare din Columbia (AUC) autoritatilor in perioada 2003-2006 ceea ce reprezinta 7,44 la suta din armele europene, potrivit unui raport al Fundatiei Ideas para la Paz, citat de mediafax.ro.

Conform documentului, printre cele 361 de arme furnizate de Romania se numara 15 arme de calibrul 7,62x39 milimetri, 25 de pusti model AK-47, 33 de pusti SAR-1 si opt arme AKM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.