O parte dintre orasenii de la noi nu stiu cit dureaza mandatul presedintelui, cine aproba legile sau daca Romania adera la UE. In schimb, aproape jumatate dintre ei si-ar dori in fruntea tarii un lider puternic, care sa nu isi piarda timpul cu Parlamentul.

Orasele din Romania aduc a sate. Concluzia a venit in urma studiului "Romania Urbana", realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD). Cercetarea a sondat cunostintele de politica ale locuitorilor din orasele mici, mijlocii si mari, dar si calitatea vietii, religia sau dorinta de a se implica in afaceri. "E vorba despre satele devenite administrativ orase: s-au culcat sateni, s-au trezit oraseni. Au venit cu gusturi, placeri si dorinte rurale, combinate cu luxuri orasenesti", explica antropologul Vintila Mihailescu.

Incultura politica

Peste 70% dintre orasenii romani sint putin interesati de politica, iar principala lor sursa de informare o reprezinta televiziunea. Majoritatea lor considera politica prea complicata, iar o buna parte nu cunosc lucruri elementare din sistemul politic de la noi. Astfel, 17% nu stiu exact cit dureaza mandatul presedintelui tarii, aproape jumatate cred ca guvernul este cel care aproba legile, iar 10% sint de parere ca Romania este deja membra a Uniunii Europene. In plus, la un an dupa alegeri, jumatate dintre cei intrebati declara ca nu cunosc nici un parlamentar ales in judetul lor. In aceasta situatie, 47% dintre oraseni opteaza pentru un sistem cu un lider puternic, care sa nu isi piarda timpul cu Parlamentul si alegerile, iar 17% ar fi de acord cu o guvernare controlata doar de Armata sau Biserica. Dezinteresul romanilor este explicat de perceptia asupra politicienilor: au salariile prea mari si moralitatea scazuta. La capitolul incredere stau insa bine doctorii si profesorii, in ciuda crizelor din sistemul medical si cel de invatamint.

Conditii de sat la oras

18% dintre oraseni cred ca traiesc intr-o zona rurala, in conditiile in care 17% dintre locuitorii oraselor mici nu beneficiaza de alimentare cu apa, 40% nu au canalizare, iar 46% nu sint racordati la reteaua de gaz metan. In schimb, orasenii sint foarte incintati de televiziunea prin cablu, considerata drept cel mai bun serviciu din localitate, cele mai mari probleme raminind ciinii vagabonzi, furturile de masini si din locuinte. Daca se gindesc la problemele tarii, romanii enumera saracia, somajul, coruptia si inundatiile. Spiritul intreprinzator nu este atuul orasenilor autohtoni. Doar 9% dintre oraseni au o afacere proprie, pentru ca jumatate dintre respondenti crede ca este mai bine sa ai mai putini bani decit sa risti sa pierzi intr-o afacere. Doar 4% dintre cei care au rude plecate in strainatate si-au deschis o afacere, restul folosindu-i pentru cheltuieli obisnuite ale casei.

Basescu in fruntea optiunilor

63% dintre orasenii chestionati in studiul OSF l-au indicat pe Traian Basescu ca fiind personajul politic preferat. El este urmat de Adrian Nastase, cu 13% dintre optiuni, Corneliu Vadim Tudor cu 10%, Mircea Geoana cu 5% si Theodor Stolojan cu 3%. In schimb, premierul Calin Popescu Tariceanu are mai putin de 1% din optiuni. In ceea ce priveste partidele politice, 38% au indicat Alianta ca intreg (sau 11% PD si 10% PNL). Pe locul doi s-a clasat PSD, cu 24% dintre optiuni, urmat de PRM (10%) si UDMR (5%).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.