Patru fosti sefi ai Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, in frunte cu fostul director general Eugen Davidoiu, sunt urmariti penal de procurorii anticoruptie, intr-un dosar ce vizeaza mai multe contracte de cesionare de creante incheiate de acestia la sfarsitul anului 2008.
Potrivit unor surse judiciare din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, urmarirea penala a fost dispusa impotriva fostului director general al SNLO Eugen Davidoiu, a fostei sefe a Departamentului Juridic Diana Dumitrascu, a fostului director financiar contabil Stana Micu Panisoara, precum si a fostului sef al Biroului financiar-bugete Constantin Sega, relateaza MEDIAFAX.

Cei patru sunt acuzati de comiterea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata.

Acestia au incheiat, in perioada octombrie - decembrie 2008, mai multe contracte de cesionare de creante ale SNLO catre firma Best Recuperare Creante SRL.

Un asociat al firmei amintite, Ioan Daniel Ioanes, precum si avocatul Benone Ovidiu Voicu, sunt si ei urmariti penal, fiind acuzati de complicitate la infractiunea de care sunt acuzati reprezentantii SNLO.

Sursele mentionate precizeaza ca, in perioada 1 - 6 octombrie, celor sase le-au fost aduse la cunostinta invinuirile formulate la adresa lor.

Directorul general actual al SNLO, Daniel Burlan, a depus anul trecut o plangere la DNA, prin care solicita anchetarea modului in care au fost incheiate contractele de cesionare de creante, el precizand atunci ca Societatea Nationala a Lignitului nu poate sa atace in instanta contractele in valoare de zeci de milioane de euro.

Burlan a mentionat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX ca abia anul acesta a reusit sa conteste in instanta un astfel de contract, cel in baza caruia Best Recuperare Creante a incasat de la RAAN Drobeta Turnu Severin suma de 15 milioane de lei, fara ca in conturile SNLO sa fie virat vreun leu.

Directorul general afirma ca, in prezent, doi dintre fostii sefi ai societatii, respectiv Stana Micu Panisoara si Constantin Sega, mai sunt angajati in cadrul SNLO, dar nu pe functii decizionale.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Fostul director general Eugen Davidoiu este, in prezent, sef al Biroului Achizitii Publice din cadrul Senatului, el plecand din Targu Jiu la Bucuresti, la inceputul anului 2009, cand a si fost schimbat din fruntea SNLO. El mentiona, la momentul respectiv, ca toate contractele incheiate de el sunt in avantajul societatii pe care a condus-o.

Fostul presedinte al PNL Gorj, deputatul Dan Morega, fost membru in AGA de la SNLO pana in decembrie 2008, a precizat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX ca el nu a avut cunostinta de contractele incheiate de Davidoiu, in opinia sa derularea acestora neputandu-se face fara implicarea unor factori de decizie din acea perioada de la Bucuresti.

"Eram in AGA, dar nu a fost nicio discutie despre aceste contracte si, din cate stiu, nici in Consiliul de Administratie nu s-a pus problema. Cred ca organele statului vor merge mai adanc in cercetari pentru ca, din punctul mei de vedere, Davidoiu si Panisoara pot fi invinovatiti ca si semnatari ai contractelor, dar ingineria financiara a fost gandita mai sus de nivelul Gorjului, asa cum s-a intamplat si in alte cazuri", afirma Morega.

Citeste si:
Raed Arafat: „Ultimele şase luni din viaţa mea au fost un coşmar”
Raed Arafat: „Ultimele şase...

Dan Ilie Morega si-a dat demisia din AGA a SNLO pe data de 16 decembrie 2008, data in care si Stana Micu Panisoara a demisionat din functia de director financiar contabil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.