Sistemul romanesc de sanatate mintala pentru copii este orientat prea mult spre medicatie si prea putin spre terapie, fiind afectat de numarul redus de specialisti si de lipsa colaborarii cu specialistii din educatie si protectie sociala, atrage atentia Organizatia "Salvati Copiii".

  • "Analiza serviciilor de sanatate mintala pentru copiii din Romania"

"Concluziile nu sunt deloc fericite, din pacate, si pot fi grupate pe mai multe paliere. In primul rand, serviciile sunt concentrate la nivel de spital de psihiatrie, unde rareori parintele isi duce copilul, unde ajung, cel mai adesea, patologiile foarte grave nu neaparat cele mai frecvente, unde ne ducem atunci cand nu mai avem alta solutie si unde interventia este bazata, in mare masura, pe educatie. Nu se face terapie, nu se lucreaza in echipa terapeutica complementara - psiholog, psihiatru, asistent social", a precizat astazi, la lansarea studiului, Diana Stanculeanu, coordonatorul proiectului.

  • Doar 200 de psihiatrii la nivel national

In ce priveste resursa umana, aceasta a atras atentia asupra faptului ca la nivel national exista aproximativ 200 de psihiatri specializati in psihiatria copilului, ceea ce este total insuficient daca ne raportam la populatia minora a tarii, care numara peste patru milioane de copii.
"Sunt judete intregi care au un singur psihiatru de copii. Avem o populatie de patru milioane de copii din care, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 20 la suta deci aproximativ 900.000, au risc de a face o tulburare de sanatate mintala", a adaugat coordonatorul proiectului.

  • Cele mai frecvente tulburari psihice in randul copiilor

Cele mai frecvente tulburari psihice la copii sunt cele din categoria anxietatii, care nu sunt atat de invalidante incat sa presupuna internare si medicatie, dar care afecteaza calitatea vietii copilului zi de zi la scoala si in familie. Dupa anxietate urmeaza depresia si ADHD-ul, copiii cu autism si copiii cu probleme de comportament, care ar putea merge, ca si gravitate, pana la tulburari de conduita
.

Din cercetarea realizata de "Salvati Copiii", in opt judete, mai rezulta ca pe langa dificultatea de a crea echipe terapeutice exista probleme cauzate si de faptul ca nu exista o colaborare eficienta cu sistemul educational si cu cel de protectie a copilului sau de reticenta parintilor, care solicita ajutorul de specialitate doar in momentul in care copilul nu mai poate fi "stapanit".

Citeste si:
Salvați Copiii, donație în maternitățile și secțiile de pediatrie...
Salvați Copiii a donat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.