Sindicalistii SNPPC au cerut public, luni, ca presedintele si premierul sa-si dea demisia de onoare asa cum a fost constrans sa faca ministrul Vasile Blaga si au precizat ca din 7 octombrie ar putea incepe proteste pe termen nelimitat, pana cand Traian Basescu si Emil Boc isi prezinta demisiile.

Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Marin Gruia, a cerut, luni, intr-o conferinta de presa, ca premierul Emil Boc si presedintele Traian Basescu sa isi prezinte demisiile de onoare, dupa exemplul ministrului de Interne, Vasile Blaga, informeaza MEDIAFAX.

"Le cerem sa faca asa cum a facut Blaga, desi cred ca lui i s-a cerut, nu cred ca a fost un gest facut de bunavoie", a declarat Marin Gruia. [Vasile Blaga a demisionat]

  • Un nou calendar de proteste

El a precizat ca, in cursul acestei saptamani, confederatiile sindicale vor stabili un calendar comun de proteste care ar putea incepe pe 7 octombrie si pentru care se va cere un termen nelimitat pentru a protesta, pana cand premierul si presedintele isi vor prezenta demisiile.
"Daca presedintele nu mai are nevoie de Ministerul de Interne, si noi vrem sa renuntam la el ca presedinte. Nici noi nu mai avem nevoie de el si vrem sa renuntam. Daca dumneavoastra nu ne mai vreti, nici noi nu va mai vrem", i-a transmis liderul SNPPC presedintelui Traian Basescu.

Reprezentantii politistilor au tras un semnal de alarma aratand ca demisia ministrului Vasile Blaga accentueaza criza din Romania si ca demisia sa nu a fost ceruta de catre protestatarii de vineri.

  • Ministrul Blaga nu trebuia sa-si dea demisia

"Ministrul Blaga nu trebuia sa-si dea demisia. Nu am avut o astfel de intentie si nu am cerut acest lucru, pentru ca nu el este vinovat de ce se intampla in Ministerul de Interne din punct de vedere al subfinantarii"
, a declarat Gruia.

El a mai spus ca spera ca decizia presedintelui de a-l determina pe Vasile Blaga sa plece de la MAI sa nu afecteze aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

  • Dictatura moderna

"Pe zi ce trece se asterne o dictatura moderna. Romania va ajunge intr-un colaps social, economic si politic daca acceptam astfel de lucruri", a mai spus presedintele SNPPC, solicitand tuturor romanilor, indiferent daca fac sau nu parte dintr-un sindicat, sa iasa in strada.
Citeste si:
Israelul cere demisia secretarului general al ONU. Guterres:...
Israelul cere demisia...

Sindicalistii sunt indignati si de faptul ca singura reactie a presedintele Traian Basescu a fost legata de aspectele simbolice ale protestului, reactie care a fost extrapolata in afirmatii de subminare a autoritatii de stat de catre Politie si Jandarmerie.

"Pentru consecventa declaratiilor prezidentiale, politistii recomanda radierea instricptionarii POLITIA de pe masinile care apartin SPP si care sunt conduse de cadre ale SPP costumate in uniforme ale politiei rutiere", a mai spus Gruia.

Sindicalistii resping acuzatia presedintelui privind subminarea autoritatii de stat, precizand ca aceasta notiune ar presupune un atac armat sau violente, niciuna dintre aceste conditii nefiind insa indeplinita la protestul de vineri.

Gruia a mai precizat ca, in urma actiunii de vineri, sefilor Inspectoratelor Judetene li s-au cerut liste cu politistii care au participat la actiunea de protest, lucru facut pentru intimidarea conducerii sindicatului.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

  • Impiedicarea actiunilor sindicale constituie fapta penala

La randul sau, vicepresedintele "Cartel Alfa" Petru Dandea i-a atras atentia presedintelui Traian Basescu ca impiedicarea actiunilor sindicale constituie fapta penala.

"Daca presedintele continua cu amenintarile, nu face decat sa puna paie pe foc. Acest protest a sudat solidaritatea la nivel national", a delarat Dandea.

Pe de alta parte, el a catalogat decizia premierului Emil Boc de a pleca din Romania pentru mai multe zile, intr-o perioada atat de grea, ca un gest complet deplasat, precizand ca acesta ar fi trebuit sa fie mai interesat de starea de saracie in care a trimis milioane de romani prin masurile luate.

  • Sorin Oprescu nu s-a opus protestelor

Vicepresedintele "Cartel Alfa" a declarat ca primarul general al Capitalei Sorin Oprescu nu s-a opus deplasarii protestatarilor, astfel incat sindicalistii nu pot fi acuzati de incalcarea legii.

De asemenea, el a mai spus ca informatiile pe care organizatorii le-au avut pana cand coloana a ajuns la Podul Eroilor au fost ca presedintele Traian Basescu se afla la Palatul Cotroceni.
Citeste si:
Emil Boc, despre alegeri: „Românii sper să nu cadă în capcana PSD”
Emil Boc, despre alegeri:...

Acesta i-a mai recomandat presedintelui, care s-a suparat ca protestatarii au strigat "javra", sa verifice in dictionar definitiile cuvintelor hot si javra.

In ce priveste purtarea uniformelor militare de catre protestarii politisti, sindicalistii au afirmat ca acestia au purtat o jacheta cu insemnele sindicale peste uniforme, acoperindu-le aproape in totalitate.

Pe de alta parte, ei i-au atras atentia presedintelui ca in campania electorala fiica acestuia Elena Basescu a purtat uniforma armatei intr-un loc public fara a i se face observatii.

  • Reactia presedintelui, exagerare intentionata

Sindicalistii sunt nedumeriti de ce presedintele Traian Basescu s-a suparat "absolut nejustificat" pe reprezentantii Jandarmeriei, in conditiile in care nu a avut nicio iesire virulenta atunci cand Legea pensiilor a fost votata prin frauda.
Citeste si:
Politistii picheteaza sediul Ministerului de Interne
Politistii picheteaza sediul...

"Nu am vazut atatea iesiri prin presa cand Legea pensiilor a fost votata prin frauda si n-am vazut ca presedintele Basescu sa renunte la Roberta Anastase. Este regretabil ca Vasile Blaga a fost constrans sa-si dea demisia", a declarat presedintele Sindicatelor Penitenciarelor, Sorin Dumitrascu.

El a precizat ca reactia presedintelui este o exagerare intentionata pentru ca acesta sa nu se refere la problemele reale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.