Desi s-au intalnit initial pentru a stabili proteste impreuna, sindicatele nu s-au inteles, anuntand actiuni separate. Insa nici pe acestea nu le-au organizat, asa cum au promis, pierzandu-si credibilitatea in fata oamenilor si a Guvernului.

  • Neintelegeri intre sindicalisti - Proteste amanate

Primii care au amenintat ca opresc activitatea in administratie au fost reprezentantii Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), afiliat la "Cartel Alfa". Astfel, Liderul SNFP, Sebastian Oprescu, declara marti ca din 27 septembrie 34.000 de functionari publici vor opri activitatea, in 350 de institutii publice din administratia publica centrala si locala, exemplificand cu Garda Financiara, Inspectia Muncii, Protectia Consumatorilor, CNSAS, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor, Garda Nationala de Mediu.

Imediat dupa acest anunt de mare importanta pentru tara, presedintele Aliantei "Sed Lex", un alt sindicat al functionarilor publici, afiliat la CNSLR-Fratia, Vasile Marica, a aparut pe toate posturile de televiziune declarand ca Oprescu conduce un sindicat aflat in executare silita si nu este in stare sa faca nicio greva generala, pentru ca nu are sustinerea oamenilor "si asa putini" pe care ii reprezinta, potrivit MEDIAFAX.

Astfel, a inceput un show televizat intre liderii celor doua sindicate, in urma caruia nu a iesit nimeni castigator. O zi dupa acest "circ", SNPF precizeaza ca nu mai face greva in 27 septembrie, pana cand si cei de la "Sed Lex" vor fi pregatiti de protest. In urma acestor evenimente, ambele sindicate au pierdut cu siguranta la capitolul credibilitate atat in fata membrilor de sindicat, cat si in fata guvernantilor.

"Cartel Alfa" a anuntat, initial, ca va protesta la Guvern pe 22 septembrie, cand CNSLR-Fratia isi planificase un mare miting cu mars prin Capitala, intersectandu-se astfel cu cei de la confederatia "concurenta". A doua zi, reprezentantii "Cartel Alfa" au revenit si au subliniat ca nu mai fac niciun protest pe 22 septembrie, deoarece au cedat autorizatia celor de la CNSLR, care anuntasera mare manifestare fara a cere autorizare de la Primarie.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Vicepresedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu recunosate ca miscarea sindicala si-a mai pierdut din credibilitate, insa spune ca acest lucru s-a intamalat tot din cauza ''Puterii'': ''Sindicatele au fost prinse in mreje. Unii nu doresc sa fim impreuna. Aceste proteste nu vor fi de amploarea dorita, dar vor fi pe o perioada mai lunga'', a declarat Liviu Apostoiu, potrivit Realitatea.


Sambata, liderii confederatiilor au avut o intalnire cu premierul Emil Boc, care s-a incheiat fara niciun rezultat favorabil pentru angajati. La finalul acesteia, sindicalistii au declarat la unison ca nu vor renunta la protestele anuntate.

Prima actiune in Bucuresti trebuia sa fie cea a membrilor CSDR, programata pentru astazi. Desi la Guvern presedintele CSDR nu a mentionat faptul ca renunta la proteste, astazi, Piata Victoriei a fost goala, liderii confederatiei razgandindu-se pe motiv ca asteapta o noua intalnire cu premierul.
Astfel, dintre protestele anuntate au ramas in picioare, cel putin teoretic, doar manifestarile "Cartel Alfa" din teritoriu si refuzul politistilor de a-si indeplini in totalitate obligatiile de serviciu.
[Cel mai amplu protest al politistilor].
Citeste si:
Sindicaliștii din Educație, întâlnire cu premierul Ciucă. Anunță...
Sindicaliștii din Educație,...

Pana in acest moment, a mai ramas valabil mitingul cu mars al CNSLR-Fratia de miercuri, mitingurile din Piata Victoriei ale "Cartel Alfa" de joi si vineri, urmand ca saptamana viitoare sa intre in scena BNS.

Urmarind firul evenimentelor, astfel cum s-a derulat in ultimele saptamani, se poate usor constata o lipsa de unitate la nivelul deciziei sindicale, certurile dintre lideri avand efecte directe si departe de a fi benefice pentru angajati. Singurii care au de profitat din aceasta situatie sunt guvernantii care merg mai departe cu masurile de austeritate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.