Nasterea Sfintei Marii, una dintre cele mai emblematice si indragite figuri feminine ale crestinitatii, este celebrata in calendarul crestin ortodox toamna, pe data de 8 septembrie.

  • Legende despre nasterea Fecioarei Maria

Traditia populara romaneasca cunoaste mai multe legende despre nasterea Fecioarei Maria, insa toate au la baza dorinta lui Ioachim, descendent al regelui David si a Anei, urmasa a neamului lui Aaron (parintii Mariei), de a avea un copil
.

Astfel, Ana a fost binecuvantata de Dumnezeu, Ioachim fiind instiintat de minune de catre ingerul Gavriil. Fetita a fost numita Maria

In calendarul arhaic, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este cunoscuta sub denumirea de Sfanta Maria Mica si este echivalenta incheieriii anotimpului de vara si inceputul celui tomnatic. Astfel, de astazi, frigul si ploile se pot instala oricand, pamantul isi cere dreptul, iar lucrarile de toamna trebuie neaparat sa fie intreprinse. Totodata, insectele vazduhului si ale pamantului incep sa se refugieze din calea frigului.

Ca orice sarbatoare care trebuia tinuta si sfintita prin incetarea oricaror treburi gospodaresti, in ziua de 8 septembrie sunt interzise activitatile domestice importante. Ziua care precede aceasta sarbatoare si cea care urmeaza sarbatorii, adica zilele de 7 si 9 septembrie, sunt considerate la randul lor “zile sacre”, in traditia populara fiind cunoscute sub denumirea de “cercurile Sfintei Marii”.

Femeile care vor sa nasca usor trebuie sa se roage Fecioarei Marii si Sfintilor Ioachim si Ana pentru “dezlegarea pantecelui”.

Citeste mai multe pe acest subiect pe Garbo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.