Palatul Cotroceni analizeaza posibilitatea introducerii de catre autoritatile romane a unei taxe exceptionale pe profiturile companiilor petroliere, ca masura impotriva scumpirii nejustificate a benzinei.

Administratia prezidentiala analizeaza contractul de privatizare a Petrom, pentru a vedea daca ar putea introduce o taxa exceptionala pe profiturile companiei, conform consilierului prezidential Bogdan Chiritoiu. Cu aceasta masura au amenintat guvernele francez si austriac, dupa ce pretul carburantilor a crescut din cauza scumpirii petrolului. Practic, taxa ar impiedica distribuitorii de carburanti sa obtina profituri suplimentare din scumpiri, iar amenintarea are rolul de a-i determina sa renunte la majorarile de pret.

Privatizarea rezervelor, "o greseala"

Dezbaterea a fost relansata ieri, tocmai de la San Francisco, unde presedintele s-a rafuit cu fosta guvernare in ceea ce priveste contractul de privatizare cu Petrom. Compania a fost cumparata de austriecii de la OMV, cu tot cu resursele de petrol ale Romaniei. "Eu apreciez ca fiind o greseala abandonarea de catre Romania a exploatarii resurselor petroliere ale subsolului tarii noastre. Totusi, tisnesc 6,5 milioane de barili pe an, nu se mai poate", a declarat Basescu.

El a amintit ca a cerut contractul de privatizare a Petrom: "Il am pe birou. O sa-l analizam cind ma intorc acasa, cu domnul Stolojan". Bogdan Chiritoiu, consilierul de la presedintie, ne-a precizat ca intentia Cotrocenilor este sa vada ce pirghii de control are statul roman asupra politicii de preturi a Petrom. "Nu dorim ca o crestere a petrolului pe piata internationala sa fie folosita nejustificat pentru a creste preturile carburantilor in Romania", a spus consilierul. "Statul e actionar major, nu majoritar, si are un cuvint important de spus asupra acestei politici", a adaugat el.

Tariceanu indeamna la responsabilitate

Premierul Calin Popescu Tariceanu contrazice insa atitudinea razboinica a presedintelui. "Sint clauze in contractul de privatizare a Petromului care nu ne avantajeaza. Insa trebuie sa analizam toate punctele, inainte de a face o declaratie. Daca ne pripim, se poate astepta ca OMV sa aiba o reactie nefericita la ceea ce declaram noi", a declarat Tariceanu, care crede ca "trebuie foarte multa responsabilitate in aceasta privinta" si ca, daca statul roman pune sub semnul intrebarii toate contractele de privatizare, riscam sa punem pe fuga investitorii straini.

Opozitia tine cu Petrom

La rindul lor, liderii PSD se simt vizati de declaratiile lui Traian Basescu. Mircea Geoana crede ca presedintele incearca, de fapt, sa puna pe seama social-democratilor cresterea pretului petrolului la nivel mondial. Si, conform lui Adrian Nastase, contractul de privatizare a Petrom cu OMV a fost benefic pentru Romania.

La Bechtel vor ajunge bani cu tiriita

Presedintele Basescu a declarat ieri, dupa o intilnire cu reprezentantii Bechtel, ca Romania nu va anula contractul cu compania americana, dar ca isi va "dirija eforturile" catre realizarea Coridorului IV paneuropean. "In functie de resursele financiare, continuam proiectul Bechtel", a declarat presedintele. "Guvernul anterior s-a pretat la a-si escroca partenerii, pur si simplu. Au trecut hotarirea prin guvern, dar nu si anexele cu indicatorii tehnico-economici care insemnau costuri si alte detalii tehnice. Acest lucru a creat dificultati de plati ale Ministerului Transporturilor catre Bechtel si mari dificultati de legalitate. Pentru ca Ministerul Transporturilor, desi are banii in cont, nu are conditia legala sa plateasca", a spus Basescu.

Fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, sustine ca exista acte anterioare contractului, care aproba finantarea, si ca in lipsa acestor documente nu s-ar fi putut face nici platile de pina acum.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.