La o saptamana dupa ce o tanara si-a luat viata punandu-si capul pe linia de metrou din statia din Piata Iancului, o alta tragedie, parca trasa la indigo, a avut loc ieri in statia din Piata Aviatorilor. In spatele gestului lui Alexandru Chivoiu, seful Serviciului administratie de la cotidianul "Romania libera", stau o serie de tulburari psihice amplificate recent de problemele pe care le avea cu locuinta sa din centrul Capitalei, de unde urma sa fie evacuat. Autoritatile au declarat ca ambele statii de metrou unde s-au petrecut incidentele au o caracteristica comuna: peronul se termina direct la intrarea in tunel, astfel incat, daca cineva ar vrea sa coboare la nivelul sinelor, ar putea sa treaca neobservat cu usurinta.

Au simtit un corp sub roti

Statia de metrou Aviatorilor, ieri, ora 11.15. Un barbat merge pana la capatul peronului si, cu grija sa nu fie vazut de nimeni, coboara pe sine, folosindu-se de niste cabluri izolate. Mai face cativa metri pana la prima borna. Se asaza in genunchi, cu mainile la spate si barbia in piept. In tunel se vad farurile unei garnituri, apoi se aude un claxon strident si continuu si scartaitul prelung al franelor. Este insa prea tarziu. Metroul intra cativa metri in statie, iar conductorul coboara galben la fata si pleaca cu mainile-n cap. Asa a sfarsit Alexandru Chivoiu. Avea 57 de ani.
Trenul, un "Bombardier" 2012, circula pe ruta Pipera-IMGB. Mecanicii Sorin Trusca si Marian Popa au stiut ca garnitura trecuse peste corpul unei persoane. Alexandru Chivoiu fusese decapitat de rotile metroului.

Corpul neinsufletit a ramas prins sub tren mai mult de o ora, pana au venit legistii. Circulatia in perimetrul respectiv a fost interzisa.

"Credeam ca este o carpa"

Marian Popa era socat de accident. Metroul se afla inca in tunel. Mai erau maximum 20 de metri pana la peron. A vazut cum respectivul se tara perpendicular pe sine. "Credeam ca este o carpa, nu un om. Parca avea o pelerina pe el. Nu am putut face nimic sa evitam accidentul. Era prea aproape. E prima data in15 ani cand mi se intampla asa ceva", ne-a declarat acesta.

Ironia sortii, administratorul de statie, care nu a vrut sa-si dezvaluie identitatea, se afla pe tura si cand a avut loc accidentul de saptamana trecuta, din Piata Iancului. Acum crede ca este urmarit de ghinion. "Nu stiu ce sa mai zic. Un astfel de accident nu poate fi evitat. Daca trenul este in plina viteza si se pune frana, calatorii se pot accidenta. Vorbim totusi de 40 de kilometri pe ora la intrarea in statie", ne-a declarat acesta.

Viata lui Alexandru Chivoiu

Adrian Chivoiu, fiul lui Alexandru Chivoiu, lucreaza si el la "Romania libera". "Sunt total ravasit. Tata avea probleme foarte mari. A fost internat din cauza unei depresii. Dupa doua-trei luni de tratament cu cele mai bune medicamente, tot nu se vedea nici o schimbare. Nu ma asteptam la asa ceva", spune Alexandru.

Contactat telefonic, Petre Mihai Bacanu, directorul cotidianului "Romania libera", a declarat: "Il cunosteam cu vreo 10-15 ani inainte de Revolutie. Pe atunci lucra in tipografie, ca maistru la linotip, si a participat la realizarea unei publicatii ilegal". In 1988, un grup de ziaristi au conceput "Romania", ziar scos fara aprobarea conducerii si critic la adresa comunistilor. La inceputul anului 1989, toti cei care au participat la conceperea publicatiei au fost arestati si condamnati la trei luni de inchisoare.

Dupa ce a fost eliberat, Chivoiu a avut domiciliul fortat in Braila si a fost transferat cu locul de munca la fabrica de excavatoare din oras. "Acesta a fost momentul cand a capotat psihic", este de parere Bacanu.

Evacuat

Dupa Revolutie, a fost internat in mai multe spitale si tinut sub tratament de specialistii in psihiatrie. "A urmat tratamentul si, la un moment dat, se simtea bine. A fost reangajat si de vreo sapte-opt ani lucra in Departamentul administrativ", continua directorul "Romaniei libere". Familia Chivoiu locuia intr-o casa de pe bulevardul Kiseleff. In urma cu sase luni a primit vestea ca trebuie sa paraseasca locuinta. Bacanu spune: "Locuia intr-o casa revendicata si exista o hotarare de evacuare. Banuiesc ca pe acest fond a clacat din nou.

S-a sinucis pentru ca nu-si gasea de lucru

Pe 6 septembrie, Corina Darie, o tanara in varsta de 27 de ani, absolventa a Academiei de Stiinte Economice (ASE), Sectia finante-banci, si-a pus capat zilelor in statia de metrou Piata Iancului. Corina suferea de o depresie cauzata de faptul ca nu reusea sa-si gaseasca serviciu. Parintii fetei declarau, la acel moment, ca aceasta facea terapie prin pictura, incercand din rasputeri sa se lupte cu problemele care o macinau.
Ironia sortii: in momentul in care Corina era decapitata de tren, mama acesteia intra in aceeasi statie, manata de o presimtire sumbra.

"Acesti oameni vor sa dea o lectie"

"La baza acestor gesturi sta, in primul rand, imitatia. Acesti oameni isi contureaza ideile, modul de actiona, in urma articolelor de presa care trateaza subiecte similare.

Ceea ce conteaza pentru ei este impactul mediatic. Sigur ca exista si o valoare simbolica a gestului. Sinucigasii dau in acest fel o lectie de viata celor ramasi in urma, o lectie de razbunare, o scrisoare adresata personal chiar si celor care au emis ordinul de evacuare care l-au obligat sa ajunga in aceasta situatie", ne-a declarat, referitor la cele doua incidente, Augustin Cambosie, presedintele Federatiei Romane de Psihoterapie. Potrivit acestuia, o importanta are si selectarea locului, metroul fiind, in acest caz, o alegere deloc intamplatoare. "Acesti oameni cauta locul public, iar metroul este o locatie perfecta din acest punct de vedere.

Chiar si pozitia are o semnificatie aparte in acest caz: in genunchi, cu mainile la spate si barbia in piept mimeaza pozitia ghilotinei. Cel care se pregateste sa moara merge, in acest fel, la calau.

In lume: o sinucidere la fiecare 40 de secunde

Pe planeta, la fiecare 40 de secunde o persoana isi pune capat zilelor, cifra totala fiind de un milion de morti pe an. Cei mai multi sinucigasi sunt din randul barbatilor trecuti de 60 de ani si ajunsi la varsta pensionarii, insa numarul sinucigasilor in randul tinerilor cu varste intre 15 si 19 de ani este in crestere. Cele mai ridicate rate ale suicidelor se inregistreaza in tarile fostului bloc comunist, respectiv in Lituania, Estonia, Rusia, Letonia si Ungaria. In Lituania, la nivelul anului 2000, s-au inregistrat 42 de sinucideri la suta de mii de locuitori.

Pe urmatoarele locuri se situeaza Sri Lanka, Kazahstan, Belarus, Slovenia si Finlanda. Potrivit expertilor, rata crescuta a sinuciderilor in tarile foste comuniste se explica prin tulburarile sociale cauzate de tranzitia de la economia de stat cu locuri de munca stabile la sistemul de piata.

Unul dintre locurile care si-au capatat o trista faima deoarece a devenit o atractie irezistibila pentru sinucigasi este celebrul pod Golden Gate din San Francisco. Rata sinuciderilor este aici de una la fiecare doua saptamani. Turnul Eiffel si cascada Niagara sunt alte doua locuri celebre preferate de sinucigasi.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.