Romanii care vor sa renunte la sistemul centralizat de incalzire mai au la dispozitie doar doua saptamani. Cei care nu se vor debransa, s-ar putea sa regrete in timpul iernii, sustin reprezentantii Asociatiei producatorilor si importatorilor de centrale termice (APICT), care atentioneaza ca, pe fondul majorarii pretului la energia termica, cheltuielile de intretinere la bloc vor inregistra un trend ascendent.

Astfel, se estimeaza ca incalzirea si apa calda furnizate in sistem centralizat pentru un apartament cu patru camere si patru persoane vor costa in decembrie peste 4.800.000 de lei. Cheltuielile vor fi reduse cu circa 58%, daca optati pentru sistemul individual de incalzire. "Incalzirea individuala a unui apartament este cu pana la 58% mai ieftina decat cea in sistem centralizat, iar investitia in centrala termica se amortizeaza in maximum trei ani", a precizat directorul APICT, Dana Sofia.

In cazul folosirii unei centrale termice individuale, aceste costuri ar ajunge pana la 2.000.000 de lei. "Oamenii trebuie sa stie ca, in pofida cresterii pretului la gaze, costurile pentru incalzire si apa calda in cazul unei centrale termice individuale raman inferioare celor aferente sistemului centralizat", a adaugat Dana Sofia. Conform normelor in vigoare, debransarile sunt posibile pana la jumatatea acestei luni, iar cei care nu respecta acest termen vor trebui sa astepte pana in luna aprilie a anului viitor.

Potrivit datelor furnizate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala, in luna iulie a acestui an, in jur de 2.800 de proprietari au decis sa renunte la serviciile centralizate in favoarea unei centrale termice individuale. Numarul de apartamente debrasate in iulie este de patru ori mai mare decat numarul celor care au luat aceasta decizie in luna aprilie, dar este cu aproape 500 de apartamente mai mic decat cel inregistrat in luna iulie a anului trecut.

Oficialii APICT pun scaderea debransarilor pe seama piedicilor impuse de furnizorii de energie termica in sistem centralizat dintr-o serie de orase din tara, printre care Timisoara, Iasi, Targu Mures, Bacau, Buzau, Braila, Galati etc., pentru inlaturarea carora a fost deja sesizat Consiliul Concurentei, care a si demarat o investigatie in acest sens.

APICT a reclamat la acea vreme procedurile si actiunile intreprinse de catre unele CET-uri din tara, care aveau drept rezultat restrictionarea consumatorilor in procesul de alegere libera a sistemului optim de incalzire. In opinia APICT, nici alegerea repartitoarelor nu este o hotarare benefica pentru scaderea costurilor.

"Este adevarat ca se plateste cat consumi, dar instalarea acestora nu elimina plata pierderilor din retea, lipsa apei calde in perioada de revizie a sistemului centralizat sau a agentului termic din radiatoare in perioadele reci ale anului. De asemenea, nu s-a luat in calcul faptul ca pretul gigacaloriei creste si va continua sa creasca si in viitor", precizeaza directorul APICT.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.