Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a platit de 286 de ori mai mult decat trebuia pentru lucrarea de "reparatii curente" a Operei Romane atribuita firmei SC Romconstruct Holding SA, sustine Grupul de Investigatii Politice.

Anul acesta, potrivit Grupului de Investigatii Politice, MCC a facut o ancheta, dar numai legata de modul de atribuire al contractului, nefiind sesizata nici o autoritate de control in privinta ilegalitatilor comise. Opera Nationala din Bucuresti a incheiat, la data de 27 iunie 2001 (pe vremea cand ministru al MCC era Razvan Theodorescu), contractul de executie D379 cu SC Romconstruct Holding Grup SA , inregistrat cu numarul 1841/27.06.2001.

Valoarea contractului pentru "reparatii curente" (zugraveli, mochetari, schimbarea obiectelor sanitare si a oglinzilor, repararea mobilierului si a tamplariei) era de 509.344.000 lei, iar termenul prevazut pentru incheierea lucrarilor era de 60 de zile. Contractul a fost semnat de Ludovic Spiess, la acea vreme directorul general al Operei Nationale din Bucuresti, si atribuit, fara licitatie, in urma unei "selectii de oferte".

Insa, dupa ce a fost prelungit prin 16 acte aditionale, contractul a ajuns la valoarea totala de 146.429.326.000 lei (adica de 286 de ori mai mare decat valoarea initiala). Suma a fost decontata integral in perioada 2001 - 2003, desi, potrivit articolului 15, alineatul 2 din OUG 60/2001 privind achizitiile publice, "autoritatea contractanta nu are dreptul de a diviza contractul de achizitie publica in mai multe contracte distincte de valoare mai mica, in scopul de a evita aplicarea procedurilor de licitatie deschisa sau restransa".

S-au mai ocupat si de Muzeul de Istorie, Muzeul Taranului sau Opera din Cluj

Romconstruct Holding Grup SA este detinuta, prin intermediul Romconstruct Impex SRL, de Vasile Turcu, care a avut destul de mult de castigat pe vremea fostei guvernari. Firma sa a mai primit contracte cu bani publici pentru renovarea Muzeului National de Istorie a Romaniei, a Muzeului Taranului Roman si a Operei din Cluj, fiind totodata beneficiarul unei afaceri prin care a preluat jumatate dintre fostele ICRAL-uri din Bucuresti.

Anul acesta, o comisie a MCC a efectuat o ancheta asupra acestei afaceri, dar aceasta s-a rezumat numai la modalitatea in care firma lui Vasile Turcu a primit contractul. Atat. Cu exceptia demiterii directorului Operei Nationale, Ludovic Spiess, ministerul nu a luat nici o masura impotriva celor implicati, nefiind sesizate Politia, Parchetul instantei supreme sau cel Anticoruptie.

Mai mult, potrivit Grupului de Investigatii Politice, MCC plateste in momentul de fata sume importante firmei SC Romconstruct Holding SA, care isi deruleaza in continuare, dar in baza altui contract, lucrarile de la Opera Nationala din Capitala. Situatia lucrarilor de la Opera Nationala este similara celei de la Palatul de Justitie, unde, pentru un contract de 15,7 milioane euro, administratia PSD a platit din bani publici 28,7 milioane euro. Afacerea Palatului de Justitie s-a incheiat cu un raport al Curtii de Conturi care, in ciuda ilegalitatilor semnalate, zace uitat in sertarele Ministerului de Justitie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.