Aproape patru sute de oameni, bolnavi psihic in stare cronica, ar putea ajunge pe strazi ca urmare a faptului ca Centrul medical de la Gura Ocnitei, in care sunt internati, a intrat in colaps financiar, in urma unor modificari ale legislatiei privind handicapul. In respectivul centru s-au investit 7 milioane de dolari.

In iunie 2004, cu nici o luna inainte de inaugurarea Centrului dambovitean, apare Legea 343, prin care dispar fostele camine-spital, fiind inlocuite cu institutii sociale, iar pacientii devin "beneficiari, utilizatori sau clienti". Juridic, institutia de la Gura Ocnitei - aflata pana atunci in administrarea Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap (ANPH) - a fost trecuta in administrarea Primariei din Gura Ocnitei, primind titulatura de institutie sociala.

Ca urmare, sumele alocate la inceputul anului 2005 au fost implicit mai mici, chiar reduse la jumatate, conform directorului Mariana Savulescu. Pana la jumatatea anului, banii s-au terminat, asa ca centrul nu mai poate functiona. "Pacientii nostri nu se mai regasesc nicaieri in aceasta strategie. Romania nu mai are bolnavi psihic cronici!", a continuat Savulescu.
In numai un an de zile de la inaugurare, institutia de la Gura Ocnitei nu mai corespunde standardelor romanesti, desi este in concordanta cu cele europene. Mai mult, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) a finantat realizarea sa. Insa, paradoxal, nu mai poate functiona intrucat nu are loc in peisajul institutional reglementat de legea romana.

Dupa ce responsabilii de la Bucuresti si-au dat seama ca institutia nu mai poate functiona, BDCE nu a mai trimis ultima transa din imprumut. In plus, a facut demersuri oficiale catre autoritati pentru ca situatia de la Gura Ocnitei sa intre in normal. Fara rezultat, insa, sustine directorul Savulescu. "Cei de la Bucuresti spun ca nimeni nu-i va da afara din centru pe cei 385 de bolnavi, ci ca doar se schimba titulatura institutiei. Pana la urma, doar la asta se pricep: au botezat-o de nenumarate ori...", a mai spus Savulescu.

Bolnavii de aici - schizofrenici sau maniaco-depresivi - vor fi ingrijiti de asistenti sociali. Sporul de 75 la suta din salariu pentru cei ce lucreaza cu bolnavii periculosi nu se va mai putea acorda, astfel ca oamenii calificati pentru asta isi vor cauta o alta slujba. La Centrul de Recuperare si Reabilitare Psihica de la Gura Ocnitei din judetul Dambovita mai sunt bani de mancare pentru numai sapte zile. "Multi au devenit deja periculosi in lipsa tratamentului. Chiar violenti. Se musca, se bat, distrug dotarile. Centrul de lux de care vorbim poate ajunge o ruina in scurt timp", spune directorul. In plus, nimeni nu-i vrea in familii pe bolnavii internati la Gura Ocnitei. O mama a murit dupa ce a citit scrisoarea prin care i se aducea la cunostinta ca fiul ei - care incercase sa o omoare - va fi trimis inapoi acasa, mai spune medicul.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.