Verificarile privind cauzele inundatiilor din aceasta vara s-au soldat cu zeci de dosare penale si amenzi pentru administratorii exploatarilor de material lemnos, balastierelor, acumularilor piscicole, lucrarilor de indiguiri si de cale ferata. Autoritatile au prezentat primele concluzii in urma actiunii "Gaterul", puse in practica la nivel national prin controale ale Politiei, Jandarmeriei, Garzii Financiare, Inspectoratelor Silvice si de Vanatoare la instalatiile si utilajele de prelucrare bruta a lemnului. "Averea" va prezinta azi aceste prime concluzii. Potrivit Ministerului Administratiei si Internelor, pe teritoriul tarii functioneaza aproximativ 8.000 de astfel de instalatii.

Au fost verificate 763 de instalatii de debitat material lemnos, 173 la persoane fizice si 590 la persoane juridice. Au fost intocmite 31 de dosare penale cu 52 de infractiuni constatate, au fost aplicate 352 de sanctiuni contraventionale, iar valoarea amenzilor s-a ridicat la 440.000 de lei noi, in timp ce peste 1.000 de metri cubi de material lemnos au fost confiscati. Multe dosare penale au fost intocmite dupa ce, in urma anchetei, au fost stabilite cauzele ce au dus la producerea de inundatii in mai multe judete.

In general, distrugerile au fost provocate de lucrari improprii ale unor societati comerciale si de exploatarea in conditii ilegale a zonelor din apropierea cursului apelor, podurilor, lucrarilor de indiguiri si de imbunatatiri funciare. Au fost identificate 1.139 balastiere, existand indicii ca, in unele zone, distrugerea drumurilor, podurilor s.a s-a datorat exploatarii necorespunzatoare a unor balastiere. Spre exemplu, SC CCCF SA Drumuri si Poduri, Santier Pitesti, impreuna cu primarul comunei Maracineni (Arges) au facut lucrari de excavatii si transport balast din zona podului peste raul Doamnei, in conditiile existentei unei atentionari din partea Directiei Apelor Mures asupra pericolului de prabusire a podului din zona.

Celor responsabili li s-au intocmit dosare penale. Au fost facute verificari privind modul in care au fost exploatate barajele, lacurile de acumulare, exploatarile piscicole, iazurile, verificari soldate cu 14 dosare penale si amenzi de peste 35 milioane lei. Astfel, in ce priveste cercetarile facute de Politie si inspectorii de mediu privind legatura intre modul de exploatare a unor acumulari piscicole si inundatiile din vara aceasta, ele s-au soldat cu 14 dosare penale, printre cei vizati de anchete fiind administratorii unor iazuri din judetul Olt si ai barajului Calimanesti.

Potrivit Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), verificarile s-au soldat cu 14 dosare penale privind infractiuni prevazute de Legea apelor, precum si abuz si neglijenta in serviciu, fapte prevazute si pedepsite de articolele 248-249 din Codul penal. Totodata, potrivit agentiei Mediafax, au fost aplicate sase amenzi insumand 35 de milioane de lei. Unul din dosare priveste exploatarea defectuoasa a barajului de la Calimanesti (judetul Vrancea), aflat pe raul Siret.

Potrivit MAI, Inspectoratul de Politie al Judetului Vrancea face cercetari privind comiterea infractiunii de neglijenta in serviciu de catre persoanele care au exploatat in mod defectuos acest baraj. Revarsarea apelor Siretului a provocat, in luna iulie, cele mai grave inundatii din ultimele zeci de ani, soldate cu 17 morti numai in judetele din Moldova. Zeci de localitati din lunca Siretului au fost evacuate, din cauza viiturii ce a urmat deschiderii barajului de la Calimanesti in judetele Vrancea, Bacau si Galati.

Vicepresedintele PSD, Dan Nica, a sustinut recent ca 67 de persoane din localitatea Cosmesti Vale au depus o plangere la Parchetul de pe langa Curtea de Apel din Galati impotriva directorului general de la Compania Apele Romane, Aurel Pana, si a ministrului Mediului, Sulfina Barbu. Potrivit lui Nica, prin deschiderea barajului de la Calimanesti, 11 localitati din judetul Galati au fost afectate de viitura, iar in Cosmesti Vale au fost inundate 500 de case. De asemenea, deputatul PSD de Galati, Aurel Nechita, a cerut public Parchetului instantei supreme sa se autosesizeze si sa faca o ancheta, prin care sa se stabileasca "cine si de ce a deschis barajul de la Calimanesti - Vrancea", despre care el crede ca a fost sursa viiturii ce a inundat satele din lunca Siretului. Si purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, declara recent ca PSD va cere Parchetului General anchetarea responsabililor din Ministerul Mediului si Directia Generala a Apelor, care au hotarat ca viitura pe Siret sa fie deversata in zona judetului Galati.

In replica, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a sustinut ca toate deversarile din acumularile de pe raul Siret s-au facut treptat si conform regulamentelor de exploatare, punctul sau de vedere fiind sustinut si de secretarul de stat pe probleme de ape din Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Lucia Varga. Pe de alta parte, reprezentantii companiei Hidroelectrica au sustinut ca dezastrele in aval de lacul de acumulare de la Calimanesti nu ar fi putut fi evitate, indiferent de modul in care s-ar fi actionat, deoarece viitura a depasit de peste 10 ori capacitatea de stocare a barajului.

"Din estimari, viitura de pe Siret si Trotus tranzitata prin lacul de acumulare Calimanesti a avut, in perioada 12-13 iulie un volum cumulat de 600 milioane metri cubi, comparativ cu volumul de atenuare exceptional de 16,1 milioane de metri cubi la care a fost dimensionata aceasta amenajare", a explicat directorul de exploatare al companiei, Dragos Zachia, aratand ca prognozele primite indicau un debit de 2.000 metri cubi pe Siret in dimineata zilei de 13 iulie, iar in realitate s-a inregistrat o valoare dubla, de pana la 4.280 de metri pe secunda.

Conform comunicatului remis presei de MAI, alte incalcari ale legii au fost descoperite la acumularile Sinesti, Movileni si Crampoia (judetul Olt), unde au aparut brese in urma cantitatilor mari de precipitatii, dar si ca urmare a exploatarii defectuoase a acestora. Inspectorii de specialitate din cadrul Agentiei Nationale a Resurselor Minerale (ANRM) au intocmit o nota de constatare in care au remarcat faptul ca proprietarii sau beneficiarii contractelor de concesiune nu si-au indeplinit obligatiile asumate, de a exploata in conditii de siguranta acumularile respective.

Notele de constatare mentionate au fost inregistrate de catre Inspectoratul de Politie al judetului Olt ca dosare penale, adauga sursa citata. Astfel, potrivit MAI, sunt cercetati de politie in acest caz Cristian N. - proprietarul Lacului de Acumulare Movileni; Dumitru S. - administrator al SC Savu - Lal SRL Crampoia, si Florea M. - concesionar al Lacului de Acumulare Sinesti Potcoava. Ei sunt suspectati de incalcarea prevederilor articolului 93, alineat 2, litera b din Legea apelor 107/1996, modificata in anul 2004.

Potrivit prevederilor legislative invocate de MAI, "executarea, modificarea sau extinderea de lucrari, constructii ori instalatii pe ape sau care au legatura cu apele fara avizul de gospodarire a apelor sau fara notificarea unei astfel de lucrari, precum si darea in exploatare de unitati fara punerea concomitenta in functiune a retelelor de canalizare, a statiilor si instalatiilor de epurare a apei uzate, potrivit autorizatiei de gospodarire a apelor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda de la 300 la 500 de milioane de lei (vechi - n.r).".

Aceasta pedeapsa este prevazuta, potrivit alieantului 2, litera b din lege, pentru "exploatarea sau intretinerea lucrarilor construite pe ape ori in legatura cu apele, desfasurarea activitatii de topire a teiului, c?nepii, inului si a altor plante textile, de tabacire a pieilor si de extragere a agregatelor minerale, fara autorizatia de gospodarire a apelor". Judetul Olt a fost cel mai afectat de ploile torentiale cazute in primele trei zile ale lunii iulie, apele ucigand 12 oameni.

Din cauza volumului mare de apa adunat din precipitatiile abundente si pentru ca barajul de pamant de la Movileni a cedat pe o portiune de zece metri, s-a produs o viitura care afectat localitatile situate in aval: Movileni, Serbanesti si Crampoia. Autoritatile locale au fost nevoite sa evacueze mai mult de 500 de persoane din zona afectata de viitura si sa decreteze stare de alerta, apeland la interventia militarilor din cadrul Ministerului Apararii Nationale.

MAI arata ca, in cadrul acelorasi verificari, a fost deschis un dosar penal pentru neglijenta in serviciu in legatura cu distrugerea podului de cale ferata situat pe raul Putna, intre statiile CFR Focsani si Putna-Seaca si administrat de sucursala regionale CF Galati Divizia Linii - Sectia L4 Focsani. Pentru clarificarea responsabilitatilor penale si pentru stabilirea legaturii de cauzalitate intre exploatarea defectuoasa a acumularilor si iazurilor piscicole si crearea pagubelor identificate, cercetarile sunt continuate sub supravegherea procurorilor competenti teritorial, mai afirma sursa citata.

Verificarile la acumularile si iazurile piscicole au avut loc in perioada 15-28 iulie si au fost derulate de efective de politie in colaborare cu inspectorii de specialitate din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Agentiei Nationale a Resurselor Minerale si Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Cercetarea a vizat legalitatea atribuirii si darii in folosinta a barajelor, lacurilor de acumulare si a iazurilor, precum si a modului in care acestea sunt exploatate.

Controalele au vizat si modul de exploatare a gaterelor, fiind verificate 763 din cele 7.797 de instalatii de debitare primara a lemnului care functioneaza in tara. Drept urmare, au fost intocmite 31 de dosare penale cu privire la 52 de infractiuni constatate si aplicate amenzi totalizand 440.000 de lei noi (4,4 miliarde de lei vechi). Autoritatile au confiscat o mie de metri cubi de lemn, au dispus inchiderea a 24 de gatere si intreruperea furnizarii energiei electrice catre sase astfel de unitati.

Inundatii devastatoare in Bulgaria

Inundatiile fac ravagii si in Bulgaria, pentru a doua oara in aceasta vara. Cinci oameni au murit si alti 5.000 au fost evacuati, iar sute de case au fost distruse si avariate. Guvernatorul regiunii Sofia a cerut ajutorul tuturor institutiilor statului, al companiilor private si cetatenilor, dupa inundatiile care afecteaza de trei zile mai multe orase situate in preajma capitalei, relateaza Sofia News Agency. Mai multe cartiere din capitala au fost evacuate din cauza inundatiilor.

Alexander Grigorov, guvernatorul provinciei Sofia, a explicat ca oamenii au nevoie de alimente, paturi si apa potabila. Grigorov a vizitat orasele cele mai afectate de inundatii - Gorna Malina si Elin Pelin. In acelasi timp, autoritatile au avertizat ca orasul Plovdiv, al doilea ca marime dupa Sofia, ar putea fi afectat de o epidemie, din cauza lipsei apei potabile. Ani Engilian, reprezentantul Inspectoratului pentru Controlul Sanatatii, a recomandat populatiei sa consume apa minerala sau sa fiarba apa inainte de a o consuma. Viiturile au afectat si o conducta de gaz din orasul sudic Stamboliiski. Zona a fost izolata din cauza riscului izbucnirii unui incendiu.

Meteorologii avertizeaza: va ploua din nou!

O noua avertizare meteo prevede ca Banatul, Crisana, Maramuresul, Transilvania si toate zonele de deal si de munte, ar putea fi lovite de averse de ploaie, insotite de descarcari electrice si de intensificari ale vantului. Ieri, pentru a patra oara in decurs de 24 de ore, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a lansat o atentionare catre 27 de judete. Cantitatile de apa vor depasi local 20 de litri/ metru patrat si izolat chiar 40 de litri/metru patrat si vor fi si conditii de grindina.

Printr-o adresa precedenta, prefecturile din 13 judete din vestul si centrul tarii erau avertizate cu privire la riscul producerii de inundatii in urmatoarele 24 de ore. Avertismentul priveste posibilitatile de crestere a debitelor raurilor Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisuri, Mures, Bega, Timis, Barzava, Cerna, Nera si Olt. Totodata, ploile din ultimele zile au facut pagube in opt judete. Astfel, in Alba, Arges, Dambovita, Dolj, Harghita, Gorj, Giurgiu, Prahova si Suceava, cantitatile de precipitatii cazute au inundat zeci de case, sute de hectare de teren agricol si zeci de retele de infrastructura.

Idei de afaceri cu inundatiile

Paradoxal, cu tot prapadul din jur, unora le vin idei de afaceri. Un consilier judetean, din comuna doljeana Mihaita, este acuzat de sateni ca ar fi responsabil pentru inundatii. Acesta ar fi astupat canalele de desecare a apei si a facut astfel, ca apa sa inunde suprafetele agricole pentru a scadea pretul terenurilor si a le putea cumpara, dupa cum a declarat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. Acesta a precizat ca va fi declansat un amplu control pentru a constata cadrul juridic in care au fost dobandite terenurile.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.