De la an la an, discriminarea se accentueaza in Romania. Afirmatiile jignitoare i-au costat pe unii milioane de lei. In acest an, s-au dat cele mai multe amenzi pentru discriminare, iar suma obtinuta se ridica la 250 de milioane de lei.

De la inceputul anului 2005, discriminarile etnice au fost cele mai amendate, fiind urmate de cele privind o anumita categorie sociala. In sapte luni de zile, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a primit in jur de 200 de plingeri privind discriminarea. Cele mai multe s-au dovedit a fi intemeiate, iar cei dovediti ca au discriminat au fost nevoiti sa scoata din buzunar sume cuprinse intre doua si 40 de milioane de lei. Amenzile le-au primit atit oamenii politici, ziaristii, institutiile publice sau societatile comerciale, cit si oamenii simpli. "In acest an, s-au dat amenzi cit nu s-au dat in cei trei ani de la infiintarea Consiliului", spune Asztalos Csaba, presedintele CNCD.

Amenzi mari pentru VIP-uri

Daca se dovedeste ca o persoana care ocupa o functie publica a discriminat pe cineva, atunci si amenda va fi mai mare. Fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a tinut, in cadrul unei conferinte de presa, un discurs cu caracter discriminatoriu la adresa etniei rome. "Traiesc si se complac in mizeria caracteristica lor.

Eforturile liderilor lor trebuie sa se indrepte catre acestia, sa puna apa, sapunul, scoala, cartea ca instrumente de baza in educatia lor si in trecerea lor in lumea civilizata", aceste afirmatii l-au costat pe Mircea Cosma 20 de milioane de lei. Cea mai mare amenda a primit-o clubul sportiv FC Steaua Bucuresti, adica de 40 de milioane de lei, pentru ca la un meci intre Steaua si Rapid, galeria echipei a scandat sloganuri cu caracter discriminatoriu la adresa echipei adverse.

Discriminare la "Apararea drepturilor omului"

Discriminarile pe criteriu de virsta sint pe locul al doilea in topul amenzilor date de CNCD. Tocmai Brigada pentru Apararea Drepturilor Omului (BADO) din Bucuresti a fost amendata cu 5 milioane de lei pentru o astfel de discriminare. BADO a publicat un anunt de oferta de serviciu intr-un ziar national. Celor care au raspuns la anunt li s-a comunicat ca este o limita de virsta de 28 de ani, conditionind astfel ocuparea locului de munca.

De asemenea, Uniunea Notarilor Publici din Romania conditiona sustinerea examenului pentru intrarea in stagiul notarial de virsta de 35 de ani. "Pen-tru aceasta CNCD a dat un avertisment, pe care Uniunea l-a contestat in instanta, iar dupa judecata au fost obligati sa schimbe si regulamentul", spune Corina Macoveanu, membru al Consiliului Director CNCD.

Amenzi in functie de context

In functie de gradul discriminarii, exista patru tipuri de amenzi: prima amenda este de doua milioane de lei, urmind una de 7 milioane, apoi de 20 de milioane si, cea mai mare, de 40 de milioane de lei. "Hotaririle sint luate in functie de pericolul social, de impactul asupra oamenilor discriminati, si in functie de factorii care tin de contextul in care are loc discriminarea. Bineinteles ca se ia in calcul si daca fapta este repetata", spune Corina Macoveanu, membru al Consiliului Director al CNCD.

Camera Deputatilor, la a doua abatere

Camera Deputatilor a publicat prin Directia pentru Resurse Umane un anunt pentru ocuparea a doua posturi de munca vacante, dupa criterii de virsta. Pentru aceasta, CNCD a dat un simplu avertisment. Insa Camera Deputatilor a mai conditionat inca o data ocuparea unor locuri de munca. Anuntul prevedea ca domiciliul sa fie obligatoriu in Bucuresti. Fiind la a doua abatere, a primit o amenda de 5 milioane de lei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.