Alexandru Noaptes, fost director general la Societatii Nationale de Transport Feroviar (SNTF) CFR Calatori S.A, a fost trimis in judecata sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice. Alti doi directori din cadrul CFR Calatori sunt, de asemenea, cercetati.

Alexandru Noaptes, director general la Societatii Nationale de Transport Feroviar (SNTF) „CFR Calatori” S.A, Vanghele Nacu, director adjunct la SNTF „CFR Calatori” si Catalin Iosub Nicolae, director tractiune la SNTF „CFR Calatori”, sunt acuzati de infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, conform unui comunicat DNA.

De asemenea, au mai fost trimisi in judecata Vasile Muresan, director general la S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj-Napoca, Simona Elena Florisca, director economic la S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, Iancu Floare, inginer la Serviciul plan, organizare, constatare la S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, Emil Sabo, director general al S.C. ACTIV INVEST S.R.L, Claudia Maria Urs, director economic la S.C. ACTIV INVEST S.R.L, Mitica Calin, administrator de fapt la S.C. ACTIV INVEST S.R.L, in sarcina carora s-a retinut complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave.

Inculpatii ocupau posturile mentionate la data comiterii faptelor.

  • Cum s-au produs infractiunile?

In perioada martie-octombrie 2005, acuzatii s-au implicat in desfasurarea unor operatiuni succesive de vanzare-cumparare, prin interpunerea firmelor S.C. ACTIV INVEST S.R.L. si S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, operatiuni in urma carora un numar de sase automotoare cu remorca second-hand aduse din Germania au fost achizitionate de Societatea Nationala de Transport Feroviar (SNTF) „CFR Calatori” S.A la un pret supraevaluat, cu favorizarea societatilor interpuse.

Astfel, in perioada aprilie-octombrie 2005, ca urmare a acelor tranzactii, pretul automotoarelor second-hand aduse din Germania a crescut de aproximativ 16 ori, adica de la 120.000 euro (pret de vanzare oferit de firma care a cumparat automotoarele din Germania), la aproape doua milioane euro (pretul platit de SNTF „CFR Calatori” pentru aceleasi vehicule feroviare).

Citeste si:
CFR a anunțat că intră în grevă generală de luni
CFR a anunțat că intră în...

Concret, la data de 11 aprilie 2005, S.C. ICIM S.A. Arad a cumparat din Germania, sase automotoare cu remorca pe care, la data de 17 august 2005, le-a vandut catre S.C. ACTIV INVEST S.R.L. pentru suma de 689.248 lei.

La data de 26 octombrie 2005, S.C. ACTIV INVEST S.R.L. a revandut cele sase automotoare cu remorca la S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj-Napoca, la pretul total de 2.670.838 lei.

La data de 21 octombrie 2005, inainte chiar de a incheia contractul de cumparare de la S.C. ACTIV INVEST S.R.L, S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. a vandut cele sase automotoare catre Societatea Nationala de Transport Feroviar „CFR Calatori” S.A, la un pret total de 7.497.000 lei, suma care a si fost platita de cea din urma societate in perioada 1 noiembrie – 2 decembrie 2005.

La baza stabilirii acestui pret au stat presupusele reparatii si modernizari aduse automotoarelor de S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. La data tranzactiei insa, S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca nu detinea certificatele necesare pentru desfasurarea activitatilor de modernizare si comercializare a automotoarelor si nu avea nici calitatea de furnizor feroviar.

Citeste si:
Lidia Buble, condamnată la un an de închisoare: „Pentru...
Lidia Buble, condamnată la un...

Nu numai ca S.C. ACTIV INVEST S.R.L nu a efectuat niciun fel de reparatie la cele sase automotoare, ci aceste vehicule nici macar nu au ajuns la S.C. ACTIV INVEST S.R.L., ele fiind transportate direct de la S.C. ICIM S.A. Arad la S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Reiese ca S.C. ACTIV INVEST S.R.L. a fost interpusa fictiv in circuitul operatiunilor de revanzare cu singurul scop de a se majora pretul vehiculelor fata de valoarea comerciala reala a acestora.

  • Prejudiciul, o suma gigantica

Prejudiciul retinut in dauna SNTF „CFR Calatori” este de 2.823.882 lei, rezultand din diferenta dintre pretul platit pentru cele sase automotoare de catre SNTF „CFR Calatori” si pretul platit pe aceleasi vehicule de S.C. ACTIV INVEST S.R.L din care se scad cheltuielile efectuate in fapt de S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A.
Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Aceasta suma a rezultat din operatiunile realizate conform unor intelegeri infractionale intre inculpati, pretul final platit de SNTF „CFR Calatori” neavand la baza justificari economice (fiind doar in mica parte acoperit de operatiuni reale). La baza producerii prejudiciului stau incalcarile legii achizitiilor publice si suplimentarea, in conditii nelegale, a bugetului SNTF „CFR Calatori”.

Prin activitatile descrise mai sus avantajul patrimonial obtinut in favoarea S.C. ACTIV INVEST S.R.L. si S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. se ridica la 1.665.202 lei.

In vederea confiscarii sumei de 1.665.202 lei reprezentand avantajul patrimonial obtinut prin pagubirea SNCTF CFR Calatori, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor apartinand inculpatilor Nacu Vanghele, Muresan Vasile, Iancu Floare, Calin Mitica, Sabo Emil, Urs Claudia Maria.

Citeste si:
DNA verifică averea lui Dumitru Buzatu
DNA verifică averea lui...

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecatoria Cluj Napoca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.