Institutul Cantacuzino a anuntat ca probe recoltate de la doua persoane diagnosticate cu meningita virala, suspecte ca au contractat virusul West Nile, sunt negative, in Romania nefiind inregistrat pana in 16 august niciun caz de infectie cu acest virus transmis de tantari.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii (MS), Oana Grigore, a declarat ca a vorbit cu directorul Institutului Cantacuzino in legatura cu probele trimise de la Tulcea si care au fost analizate la institutia bucuresteana, scrie MEDIAFAX.


"Ambele probe sunt negative. In Romania, pana in prezent, nu a fost inregistrat niciun caz de infectie cu acest virus transmis prin intepatura de tantar", a mai spus Oana Grigore, citandu-l pe directorul Institutului Cantacuzino.

Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a explicat ca pana in prezent in Romania nu a fost confirmat niciun caz de infectie cu virusul West Nile si ca, potrivit unei proceduri deja stabilite, in toate cazurile de meningita se fac si analize pentru a se verifica daca este vorba si de acest tip de infectie cu West Nile.

"In Romania, in anul 1996 a evoluat cea mai mare epidemie de meningita West Nile din Europa care a totalizat 393 de cazuri. Urmare a acestui fapt, incepand din 1997, autoritatile sanitare au implementat un sistem de supraveghere a acestei infectii la om, sistem care functioneaza si in prezent. In anul 2009, prin acest sistem, au fost confirmate doua cazuri de imbolnavire", preciza, saptamana trecuta, Ministerul Sanatatii.

  • Sfatul medicului:

Specialistii in sanatate publica din Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa evite, pe cat posibil, expunerea la tantari purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi sau aplicand substante chimice care pot indeparta tantarii.

Totodata, oamenii sunt sfatuiti sa monteze plase contra tantarilor la geamuri si usi sau sa foloseasca substante specifice pentru indepartarea insectelor. Mai mult, pentru a evita aglomerarea tantarilor, este recomandata inlaturarea recipientelor cu apa statuta.

Citeste si:
Două persoane infectate cu West Nile, internate la terapie...
Două persoane infectate cu...

Specialistii arata ca este obligatorie prezentarea de urgenta la medic pentru orice simptom de boala, respectiv febra, dureri intense de cap, varsaturi, dureri abdominale sau musculare si articulare.

Totodata, autoritatile locale trebuie sa ia masuri de dezinsectie pentru distrugerea tantarilor.

Meningita West Nile este o boala infectioasa care se transmite la om prin intermediul tantarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.