Hidrologii au decis sa instituie codul portocaliu si codul galben de inundatii pe doua sectoare ale Prutului, in contextul in care cea de-a cincea viitura venita din Ucraina in ultima perioada tranziteaza sectorul romanesc al raului.

Avertizarea emisa, luni dupa-amiaza, de hidrologi este valabila timp de o saptamana, transmite MEDIAFAX
"Avand in vedere debitele deversate din acumularea Stanca-Costesti si propagarea acestora pe sectorul aval, se (...) instituie cod portocaliu pe Prut, pe sectorul Prisacani-Dunare aferent judetelor Iasi, Vaslui si Galati", se arata in textul avertizarii de inundatii emise luni de INHGA.


Pe de alta parte, hidrologii au decis sa mentina codul galben pe sectorul Stanca Aval - Ungheni al raului Prut, aferent judetelor Botosani si Iasi.

Hidrologii sustin ca instituirea codului portocaliu a fost necesara intrucat acumularea Stanca-Costesti, cea in care au fost oprite varfurile ultimelor viituri de pe Prut, trebuie golita intr-un ritm ce presupune mentinerea nivelurilor raului la cote ridicate.

Debitele vor fi in scadere, exceptand raurile din bazinul Jiu, bazinul mijlociu si inferior al Oltului unde vor fi in crestere datorita precipitatiilor prognozate si propagarii si numai prin propagare pe Prut sectorul Stanca aval-Dranceni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.