Debitele raurilor Crasna, Barcau, Somes, Crisuri, Mures, Olt si Siret vor fi in crestere pe cursurile mijlocii si inferioare.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) anunta ca debitele raurilor vor fi, in general, in scadere, exceptand cursurile mijlocii si inferioare ale raurilor Crasna, Barcau, Somes, Crisuri, Mures, Olt si Siret.

Pe raurile din Dobrogea, debitele vor fi stationare. Se vor situa peste cotele de pericol raurile la statiile hidrometrice Valea Neagra - Secuieni judetul Neamt, Trebis - Margineni judetul Bacau, Prut - Falciu judetul Vaslui si Oancea judetul Galati, informeaza MEDIAFAX.

Peste cotele de inundatie se vor situa raurile la statiile hidrometrice Olt - Hoghiz judetul Brasov, Prut - Dranceni judetul Vaslui si Sivita judetul Galati.

In ceea ce priveste debitul Durii, acesta va fi stationar la intrarea in tara (sectiunea Bazias). Debitele vor fi in crestere pe sectorul Gruia - Calafat, stationare la Bechet si in scadere pe sectorul Corabia - Tulcea.

Hidrologii au decis, marti, sa prelungeasca pentru inca o zi, pana miercuri dupa-amiaza, avertizarea cod galben de inundatii, ea ramanand valabila pe aproximativ aceleasi rauri vizate initial.

Astfel, hidrologii au instituit cod galben pe raurile Tisa - cu afluentii Iza si Viseu, pe Tur - cu afluentii Turt, Valea Rea, pe Somesul Mic - cu afluentii Somesul Cald, Gadalin, Aghires, Luna si Fizes, pe Bistrita - cu afluentii Dipsa, Budac, Bargau si Bistrita Bargaului, pe Lapus - cu afluentii Firiza, Cavnic si Suciu, pe Barsau, pe Somes in aval de Dej (Almas, Agrij), in bazinele superioare ale raurilor Barcau, Crisul Repede, Crisul Alb - in amonte de Gurahont, pe Aries, Gurghiu, Niraj, Tarnava Mare, Tarnava Mica, pe Oltul superior si mijlociu - cu afluentii sai Homoroade, Raul Negru, Covasna, Baraolt, Varghis, Sercaia - si pe raurile Buzau, Ramnicu Sarat, Putna, Trotus, Bistrita, Moldova, Suceava, Barlad, Bahlui, Sitna, si Jijia, aferente judetelor Covasna, Buzau, Vrancea, Bacau, Hunedoara, Neamt, Suceava, Vaslui, Iasi si Botosani.

Citeste si:
Avertismente meteo: Cod galben de inundații în 24 de județe
Cod portocaliu de viituri pe...

Hidrologii mentioneaza ca aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.